16. 10. 2021.
Pjongjang pojačava borbenu gotovost

Pjongjang pojačava borbenu gotovost

Pjongjang pojačava borbenu gotovost

Njegova izjava, koju su prenijeli lokalni mediji, došla je u vrijeme povećane napetosti na Korejskom poluostrvu nakon egzekucije Kimovog teče i njegovog nekadašnjeg mentora, ocjenjuje AFP.

Kim je na Badnje veče posjetio komandu velike kombinovane jedinice 526, javila je državna agencija KCNA. On je dao instrukcije jedinici da da sve od sebe da zaokruži svoju borbenu gotovost…imajući uvijek na umu na rat može da izbije bez ikakvog prethodnog nagovještaja, kaže se u vijesti.

Podsjetimo, jujče je predsjednica Južne Koreje Park Geun Hje upozorila da će Seul reagovati “nemilosrdno na bilo koju provokaciju” Sjeverne Koreje.

Južnokorejska predsjednica, koja je posjetila granicu dvije Koreje, situaciju na granici opisala je kao “zloslutnu”, prenijela je agencija AFP.

Seul i Vašington su vrlo zabrinuti za stabilnost režima Sjeverne Koreje poslije egzekucije Džang Song Teka, visokog zvaničnika i teče sjevernokorejskog lidera Kim Džong Una.

“Bezbjednosna situacija na Korejskom poluostrvu je prilično zagrobna. Unutrašnja situacija Sjeverne Koreje je zloslutna, raste zabrinutost u vezi sa provokacijama”, rekla je Park, obučena u vojnu uniformu tokom njene prve posjete granici od preuzimanja dužnosti predsjednika u februaru.

Dok je Park bila u obilasku granice, sjevernokorejski predsjednik Kim, okružen visokim vojnim zvaničnicima, posjetio je mauzolej u Pjongjangu u kome se nalaze balsamovana tijela njegovog oca i dede.

Prije samo 12 dana zbog korupcije i planiranja državnog udara pogubljen je nekada vrlo moćan Džang, koga su nezvanično smatrali političarem broj dva u Sjevernoj Koreji.

/agencije/

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender