25. 10. 2021.
Rusija oslobodila 29 Grinpisovaca

Rusija oslobodila 29 Grinpisovaca

Rusija oslobodila 29 Grinpisovaca

Jedini preostali, Italijan Kristijan d'Alesandro, za kog nije nađen prevodilac, moraće sutra da dođe po rješenje u Istražni komitet Rusije, navodi agencija.

“Grinpis” je saopštio da će tranzitne vize i druge neophodne dokumente za napuštanje Rusije 26 stranih aktivista dobiti sutra ili petak.

Sredinom septembra aktivisti “Grinpisa” pokušali su da se popnu na rusku naftnu platformu “Prirazlomnaja” u Pečorskom moru i sprovedu akciju protiv eksploatacije ugljevodonika na Arktiku.

Pogranična policija privela je svih 30 aktivista sa broda “Arktik sanrajz” pod zastavom Holandije, koji su kasnije pušteni uz kauciju.

Prvobitno su ih teretili za gusarenje, ali je tačka optužnice naknadno promenjena u huliganstvo.

Prema graničnoj službi, “Aktik sanrajz”je prekršio propise o morskoj plovidbi i bez obzira na zahtjev da se zaustavi, nastavio je da plovi oko ruske naftne platforme.

Itar-Tass navodi da je ledolomac trenutno u luci Murmansk, a da “Grinpis” ne isključuje mogućnost da traži od Rusije nadoknadu za neiskorišćenost plovila, čije ih iznajmljivanje košta više od milion evra godišnje.

Današnje odluke omogućiće aktivistima da dobiju tranzitne vize, neophodne da napuste Rusiju.

Zastupnik “Grinpisa” Andrej Sučkov ocijenio je da bi predmet o incidentu – koji obuhvata mnoštvo potrebnih dokumenata – kao što su potvrde o predaji zaplijenjenih svari i samog broda, mogao konačno da bude zatvoren prvih dana 2014. godine.

Pored četvoro Rusa, među aktivistima je 26 stranaca – između ostalog državljana Turske, Ukrajine, Argentine i Brazila sa kojima Rusija ima bezvizni režim, i njima neće biti potrebna tranzitna viza za odlazak, osim što će biti potrebno da dobiju pečat da su ušli u Rusiju.

Ostalima će biti potrebna tranzitna viza i “Grinpis” očekuje da će svi aktivisti napustiti Rusiju do Nove godine, navodi Itar-Tass.

Ruska Duma usvojila je prošle srijede povodom 20. godišnjice Ustava Rusije odluku o amnestiji, koja podrazumijeva i obustavljanje postupaka a odnosiće se, između ostalog, na žene, majke, maloljetnike, prvi put osuđene najviše do pet godina za krivična djela nenasilnog karaktera.

Amnestija se ne odnosi na one koji su počinili teška i naročito teška krivična djela, vezana za ubistva, nasilje, trgovinu narkoticima, terorizam, korupciju.

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je prošle sedmice da bi aktivisti “Grinpisa” mogli da budu amnestirani, podseća RIA Novosti.

Navodeći da odluka o amnestiji nije doneijeta radi njih, Putin je rekao da događaj sa ekološkim aktivistima “treba da bude lekcija”.

/agencija/

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender