28. 10. 2021.

Sarajevo: Božić prvi put neradni u školama, pobunila se IZ

Odlukom ministra obrazovanja Sarajevskog kantona Damira Marjanovića, donesenom na početku školske godine, prvi put je u školskom kalendaru 25. decembar definisan kao neradni dan, a određeno je i da će neradni dani u sljedećoj kalendarskoj godini biti Uskrs ili Vaskrs.

Dosad su za škole u Sarajevskom kantonu dani u vrijeme vjerskih praznika bili isključivo oni koji su padali u vrijeme Bajrama.

Roditelji se bune

Rijaset Islamske zajednice BiH objavio je na Badnji dan saopštenje u kojem je navedeno da su proteklih dana primili pritužbe “više roditelja učenika sarajevskih osnovnih škola” zbog “nesvakidašnjeg i za njih zabrinjavajućeg ponašanja nekih prosvjetnih radnika , povodom obilježavanja božićnih praznika u školama”.

Roditelji na koje se pozivaju u Islamskoj zajednici BiH navode da neki prosvjetni radnici traže od bošnjačke djece da pripremaju božićne recitale i druge sadržaje koji su vjerske, u ovom slučaju katoličke prirode, te da se to dešava u razredima u kojima gotovo da i nema učenika katolika.

Islamska zajednica je tim povodom izrazila zabrinutost zbog “nastojanja nekih prosvjetnih radnika da se u programe obilježavanja božićnih praznika” uključuju i učenici koji su drugačije vjerski opredijeljeni.

Islamska zajednica o “narušavanju prava na slobodu vjere”

Iz Islamske zajednice dalje navode da je to za njih “narušavanje prava na slobodu vjere” pa od vlasti očekuju da reaguju “mudrim i jasnim instrukcijama… u smislu dosljednog poštovanja vjerskih prava i sloboda svakog učenika” , bez obzira na to kako je opredijeljen ili kojem uvjerenju pripadao.

U Bosni i Hercegovini nikada nije donesen zakon kojim bi bilo regulisano obilježavanje vjerskih praznika, pa se to pitanje uglavnom rješava na nižim nivoima vlasti, a po pravilu se svetkuju praznici u skladu s tradicijom naroda koji je u većini u nekom dijelu zemlje.

Pripadnicima nacionalnih i vjerskih zajednica koje su u manjini se samo toleriše pravo na odsutnost tokom njihovih vjerskih praznika.

/agencije/

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender