28. 10. 2021.
Zdravstvo zaglibilo u dug od 84 miliona KM

Zdravstvo zaglibilo u dug od 84 miliona KM

Zdravstvo zaglibilo u dug od 84 miliona KM

Prema podacima Poreske uprave RS, najveći dužnici su klinički centri u Banjaluci i Istočnom Sarajevu. Dug banjalučkog KC-a u novembru je skočio za četiri miliona na 24,9 miliona maraka u odnosu na avgust.

Klinički centar Istočno Sarajevo smanjio je dug, te sada umjesto 21,8, duguje 20,7 miliona maraka.

U Kliničkom centru Banjaluka ističu da u potpunosti postupaju u skladu sa zaključkom Vlade Srpske od 9. oktobra ove godine, a koji se odnosi na izmirenje dospjelog duga za poreze i doprinose.

– Klinički centar Banjaluka poštuje sve obaveze predviđene ovim zaključkom. Redovno izmiruje tekuće obaveze po osnovu bruto plata i naknada, te uplaćuje doprinose za penzijsko i invalidsko osiguranje pojedinačno za sve radnike koji su stekli uslove za odlazak u penziju – istakli su u KC-u.

Dodali su da će zatražiti reprogram u skladu sa Zakonom o posebnom načinu izmirenja poreskog duga u zakonski predviđenom roku, a za period reprograma koji nije duži od 60 mjeseci.

Ukupan dug domova zdravlja iznosi 24,6 miliona maraka, a “najteži” među njima je Dom zdravlja Modriča, i to sa 3,5 miliona maraka neuplaćenih obaveza prema Poreskoj upravi.

Slijedi Dom zdravlja Banjaluka sa dugom od 3,4 miliona, dok je u avgustu taj dug bio 2,3 miliona KM. Dom zdravlja “Dr Ljubomir Ćeranić” Sokolac na trećem je mjestu po visini duga sa 2,2 miliona KM.

Direktor Doma zdravlja Modriča Goran Mlinarević kaže da su prema odluci Vlade napravili plan za rješavanje dugovanja.

– Uputićemo zahtjev za reprogram do 30. juna 2014. godine – rekao je on.

Kada je riječ o bolnicama, njihova ukupna dugovanja iznose oko 13,7 miliona maraka. Najveći dug ima Opšta bolnica “Sveti apostol Luka” iz Doboja, i to nešto više od četiri miliona maraka. Njihov dug u odnosu na avgust porastao je za oko 800.000 KM.

Bolnica u Prijedoru u novembru je dugovala 3,3, a bolnica “Sveti vračevi” u Bijeljini 1,5 miliona maraka.

/Glas Srpske/

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender