28. 10. 2021.
Revizori: Gradu Banjaluka mišljenje sa rezervom

Banjaluka: Usvojen gradski budžet u iznosu od 130.160.000 KM

Odbornici Skupštine grada Banjaluka usvojili su danas budžet za 2014. godinu u iznosu od 130.160.000 KM, koji je u odnosu na nacrt veći za 3,3 miliona KM, a u odnosu na budžet iz ove godine manji za 28 odsto.
On je istakao da je budžet za narednu godinu realan i da grad za sada ne planira nova zaduženja i kredite.

“Započeli smo određene projekte koje ćemo nastaviti i završiti. Jedan dio sredstava koji nam je ostao od kredita, a to je oko četiri miliona, uložićemo u komunalnu infrastrukturu”, rekao je novinarima gradonačelnik Banjaluke Slobodan Gavranović.

On je naveo da je planirano ulaganje oko 15 miliona KM u oblasti zajedničke komunalne potrošnje, pet miliona u oblasti uređenja gradskog zemljišta, što podrazumijeva izgradnju saobraćajnica, vodovodne mreže i druge infrastrukture.

“U ovom budžetu izrazili smo posebnu odgovornost prema socijalnim kategorijama. Znatno smo povećali stavku za boračko-invalidsku zaštitu, a završićemo 142 stana u naselju Ada za stambeno zbrinjavanje ove kategorije”, rekao je Gavranović.

On je naglasio da je zadržan nivo sredstava koji se izdvajaju za podsticanje zapošljavanja, te da je za podsticaje u oblasti poljoprivrede planirano izdvajanje oko 1,8 miliona KM.

Stranke iz opozicije smatraju da budžet za narednu godinu nije realan i da grad njime neće moći ispuniti ni osnovne obaveze. “Budžet nije realan, jer nam niko ne može garantovati kakva će biti poreska politika i naplata poreza, pogotovo onog na nepokretnosti”, rekao je odbornik PDP-a Zoran Talić.

Na današnjem zasjedanju usvojeni su i prijedlozi programa uređenja građevinskog zemljišta i zajedničke komunalne potrošnje za 2014. godinu.

Prihvaćeni su i prijedlozi odluke o utvrđivanju poreske stope za oporezivanje nepokretnosti na području grada, te odluke o vrijednosti boda za obračun komunalne naknade za 2014. godinu.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender