25. 10. 2021.
Postupci, a ne kritike doveli Sud BiH u sadašnju poziciju

Cvijanovićeva: Godinu završavamo sa privrednim rastom

“Imamo uzlaznu putanju, iako je godina bila izuzetno teška, uspjeli smo da održimo stabilnost budžeta, uz izvršenje svih obaveza”, rekla je Cvijanovićeva.

Ona je za “Novi pečat” istakla da je Vlada uspjela i da se vrlo hrabro upusti u rješavanje materijalnog stanja penzionera, podsjetivši da je donijela odluku da od septembra penzije budu povećane tri i po odsto, a od naredne godine za još dodatnih dva odsto.

“To su bile teške odluke, jer smo morali paralelno da radimo na nekoliko frontova. Akcije Vlade Srpske na spasavanju radnih mjesta, ali i na oživljavanju privrednih subjekata koji su bili potpuno zaboravljeni, stvari su koje su možda nedovoljno bile primijećene u javnosti”, istakla je Cvijanovićeva.

Prema njenim riječima, niko nije očekivao da će biti spaseno preduzeće “Rasklopna oprema” iz Istočnog Sarajeva, a to je fabrika koja ima perspektivu. Biće zadržano postojećih 300 radnika, u planu je otvaranje i novih radnih mjesta, a postoje vrlo ambiciozni planovi novog vlasnika.

Govoreći o Fabrici glinice “Birač”, premijer Srpske je podsjetila da je Vladi bio prioritet održavanje radnih mjesta, u čemu je i uspjela, kao i da se do kraja privedu sve istražne radnje u vezi s pređašnjim radom ovog zvorničkog preduzeća.

“Svako ko je kriv biće priveden pravdi i odgovaraće za ono što je uradio”, istakla je Cvijanovićeva.

Ona je navela da je Vlada odlučila povući tužbu protiv Fabrike duvana Banjaluka, kako bi dva privredna subjekta izvršila kupoprodaju akcija i preduzeće nastavilo da živi.

“Aranžmani koje smo napravili u poljoprivrednom sektoru bolji su od onih koji postoje u Srbiji. Tu prije svega mislim na subvencije. Moram naglasiti da sam zadovoljna, jer oni koji su zaista reprezent poljoprivrednog sektora, u različitim oblastima, našli su zajedničku riječ sa resornim ministarstvom i došli smo do dobrih rješenja koja će omogućiti da se mnogo novca izdvoji za ovaj sektor”, pojasnila je Cvijanovićeva.

Ona je dodala da Vlada podstiče otvaranje novih tekstilnih pogona, prije svega u Hercegovini i u onim mjestima u kojima su već postojali slični pogoni, te su uvedene i određene povlastice po pitanju osnovice doprinosa.

“Poslodavci iz ove oblasti to su pozdravili i rekli da im je to pomoglo da prežive godine krize i zadrže nivo zaposlenosti. Uvođenjem i neoporezivog dijela plate dodatno će biti olakšano poslovanje preduzeća, pogotovo onih većih, kao što je, na primjer, Fabrika obuće”, smatra Cvijanovićeva.

Ona je istakla da će činjenica da Vlada nije uvodila nikakve nove namete, već smanjila postojeće, kroz uvođenje jednog posebnog registra parafiskalnih nameta, predstavljati značajno rasterećenje privrede, kao i zakon koji će omogućiti raščišćavanje potraživanja dugovanja između privrednih subjekata.

Premijer Srpske smatra da će nove mjere Vlade privući inostrane investitore.

Govoreći o kapitalnim investicijama u narednom periodu, Cvijanovićeva je rekla da je prioritet stavljen na jačanje komunikacijske mreže, a tome će sigurno doprinijeti i auto-put koji se gradi.

“Na ovaj način dobićemo drugačiju sliku Republike Srpske. Moramo imati svoje auto-puteve. Ne treba zaboraviti da, kada se realizuju ovakvi projekti, na njima biva zaposlen veliki broj radnika. Treća stvar je da život učinite drugačijim tim što ćete povezati sve prostore”, dodala je Cvijanovićeva.

Govoreći o energetskim projektima, Cvijanovićeva je izdvojila gradnju termoelektrane u Stanarima, gdje je danas zaposleno više od 400 radnika, a kada ovaj energetski objekat proradi biće zaposleno još dodatnih 600 radnika, što je veoma važno za taj kraj, ali i za Srpsku.

“Treba pomenuti i projekte u vezi sa Termoelektranom Ugljevik i Hidroelektranom Mrsovo. LJudi u Rudom znaju da je nemoguće unaprijediti kvalitet života ako nema investicija. Oni su to iskreno pozdravili, a pogledajte kako neki drugi osporavaju slične investicije. Iza svega krije se politikantstvo, što je užasno”, smatra Cvijanovićeva.

Ona je ocijenila da je zadatak opozicije da kritikuje, ali kada to radi mora nešto konkretno i da ponudi, a oni ne nude ništa.

Govoreći o “Elektroprenosu BiH”, Cvijanovićeva je istakla da opozicija ne želi da taj novac pripadne Srpskoj u omjeru koji joj pripada, zato što se boje, jer ne žele da Vlada taj novac uloži u neke nove projekte i bude uspješna, rukovodeći se devizom “što crnje, to bolje”, a zaboravljaju na građane.

Ona je dodala da će prvi radovi na izgradnji kraka “Južni tok” kroz Republiku Srpsku početi u septembru naredne godine, kao i da je ostao dio oko kojeg se trebaju usaglasiti sa ruskom stranom, kako bi došlo do potpisivanja međuvladinog sporazuma.

“Projekat `Srednja Drina` veoma je značajan za Srpsku, u kojem su nam partneri Srbija i Italija. Oni su od nas tražili da deblokiramo ovaj projekat zbog problema koji su postojali na nivou BiH, jer hidroelektrane treba da budu građene na Drini, koja je granična rijeka. Mislim da smo i to prevazišli, ali cijeli projekat u posljednje vrijeme bio izložen politikantstvu i napadima opozicije, što bi moglo ugroziti njegovu realizaciju. Nadam se da neće”, rekla je Cvijanovićeva.

Ona smatra da su smjene u javnim preduzećima urodile plodom, te tu treba još mnogo stvari da se uradi, a pogotovo kada su u pitanju kadrovska osvježavanja, jer se nekada mora naći neko drugo rukovodstvo ili menadžment, koji će dosljedno sprovoditi planove Vlade, što je već urađeno u “Šumama”, gdje su poslovni rezultati sve bolji.

Govoreći o zaduženosti Srpske, Cvijanovićeva je naglasila da Srpska nije u dužničkom ropstvu i da spada u red srednje zaduženih zemalja.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender