16. 10. 2021.
Kinezi se klanjaju ocu države: 120 godina od rođenja Mo Ce Tunga

Kinezi se klanjaju ocu države: 120 godina od rođenja Mo Ce Tunga

Kinezi se klanjaju ocu države: 120 godina od rođenja Mo Ce Tunga

Novo rukovodstvo Komunističke partije Kine, imenovano prošle godine, naslijedio je jednopartijski sistem vladanja, ali istovremeno provodi tržišne reforme kojima bi se Mao vjerovatno protivio.

Aktuelno kinesko rukovodstvo ima snažan interes da podstakne očuvanje sjećanja na utemeljivača savremene Kine, jer time jača sopstveni legitimitet, prenio je AP.

Predsjednik i lider Komunistike partije Si Đinping i ostali najviši zvaničnici odali su počast osnivaču komunističke države posjetom mauzoleju na Trgu Tjenanmen, u Pekingu, prenijela je državna agencija Sinhua.

Oni su se se “zajedno prisjetili veličanstvenih ostvarenja druga Mao Ce Tunga”, navodi se u izvještaju.

Partijski list “Narodni dnevnik” na naslovnoj strani nije pomenuo godišnjicu Maovog rođenja, što je protumačeno kao znak nešto ublaženijeg pristupa ovoj temi.

List je na sedmoj strani pisao o Mau kao briljantnom “proleterskom revolucionaru, strategu i teoretičaru”, a u uredničkom komentaru se navodi da bi najveća počast osnivaču komunističke Kine bilo provođenje ekonomskih reformi koje su pokrenuli njegovi nasljednici.

Si je u govoru potvrdio vrijednosti Maovog nasljeđa, ali je priznao da je lider revolicije činio i greške, s napomenom da ih treba posmatrati u kontekstu njegovog vremena.

“Ne treba da sudimo niti postavljamo zahtjeve svojim predacima po današnjim uslovima, nivou razvoja i nivou shvatanja, niti treba da gajimo prevelika očekivanja od njih u vezi sa stvarima koje su mogli da urade samo njihovi nasljednici”, rekao je kineski predsjednik.

Kineski cenzori brzo su uklonili kritičke komentare o Mao Ce Tungu sa društvenih mreža, ali ocjene liberalnih komentatora i intelektualaca i dalje kruže na popularnom servisu za mobilne telefone “Vičet”.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender