25. 10. 2021.
Usvojena Deklaracija kojom se upozorava na položaj Srba u Hrvatskoj

Radojičić: Parlament Srpske je najuspješniji u BiH

“U ekonomskom smislu, u Republici Srpskoj ovo je bila godina izlaska iz recesije. Prethodna godina bila je loša, u njoj je BiH ponovo ušla u recesiju. Od prvog kvartala ove godine imali smo poboljšanje privrednih aktivnosti, a od februara do novembra smanjen je broj nezaposlenih u Srpskoj za oko 7.000”, rekao je Radojičić.

Ona je sinoć za sarajevsku TV1 istakao da je na političkom planu ova godina bila neobična, iako nije izborna.

“Cijela retorika kako na nivou BiH, tako i na nivou Srpske imala je karakteristike izbornih dešavanja. Gotovo da kampanja od lokalnih izbora 2012. nije ni prestala, čak je dobila vrlo visoku političku tenziju. Danas su odnosi među političkim partijama dovedeni do nivoa kao da je septembar 2014. godine”, smatra predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske.

Radojičić se usprotivio korištenju vrlo teških riječi i gotovo uvredljive retorike, konstatujući da narušeni odnosi među mnogobrojnim političkim partijama u BiH ne obećavaju da će biti učinka u narednoj godini.

On je ponovio da se aktivnost opozicije u Republici Srpskoj uglavnom svodi na pokušaje smjene predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i zbacivanja SNSD-a sa vlasti, ali na način da se ne nudi nikakav novi koncept niti programska platforma koja bi privukla građane.

“Jedino što povezuje opoziciju u Srpskoj jeste prejak SNSD i prejak Milorad Dodik”, rekao je Radojičić, koji je i potpredsjednik SNSD-a.

Kada je riječ o kandidatu SNSD-a za predsjednika Republike Srpske, on je istakao da je realno očekivati da će zajednički kandidat vladajuće koalicije u Srpskoj biti Dodik, koji to pravo ima prema Ustavu.

“Kada je riječ o kandidaturi za člana Predsjedništva BiH, Nebojša Radmanović je u drugom mandatu i prema Ustavu BiH ne može biti ponovo kandidat, tako da ćemo za tu funkciju imati novog kandidata”, najavio je Radojičić.

Odgovarajući na pitanje da li postoji mogućnost da on bude kandidat za člana Predsjedništva BiH, Radojičić je rekao da, budući da se izjašnjava kao Crnogorac, formalno-pravno i ustavno nema pravo da bude kandidat.

“U Ustavu BiH problem imaju svi koji se ne izjašnjavaju kao pripadnici jednog od konstitutivnih naroda. Član Predsjedništva može biti samo onaj ko se izjašnjava kao pripadnik jednog od konstitutivnih naroda”, dodao je Radojičić.

Govoreći o Budžetu Republike Srpske za narednu godinu, on je naveo da Srpska nema planiran nepokriveni deficit za narednu godinu.

“Usvojeni budžet balansiran je u smislu planiranih prihoda i planiranih rashoda. U narednoj godini imamo veći nivo otplate kredita nego što je nivo zaduživanja. Konačno, ukupan iznos duga na kraju 2014. trebalo bi da bude smanjen, a ne povećan”, rekao je predsjednik parlamenta Srpske.

Osvrćući se na rad SNSD-a u proteklom sedmogodišnjem periodu, Radojičić je naglasio da je SNSD najzaslužniji što je u 2006. godini zaustavljeno nestajanje, odnosno krunjenje nadležnosti Srpske.

“Kada je riječ o ekonomskoj situaciji, do 2009. godine imali smo razvojni program koji je doslovno u svakoj opštini doveo do infrastrukturnih, obrazovnih, zdravstvenih i drugih projekata. Od 2009. smo u kriznom vremenu, u kojem smo uspjeli da isplaćujemo sve obaveze za budžetske korisnike. Od 1. januara ove zaključno sa 2. januarom naredne godine bićemo, vjerovatno, jedini u regionu koji su u tri navrata uspjeli povećati penzije za sedam odsto”, precizirao je Radojičić.

Prema njegovim riječima, SNSD je mnogo uradio i na mjerama poreskog rasterećenja privrede, uvođenja neoporezivog dijela poreza na dohodak, poboljšanju poslovnog ambijenta, jer je od 1. decembra u Srpskoj na sceni proces brze registracije, pa se preduzeća mogu registrovati u roku od tri dana.

“U narednoj godini planiramo još niz stvari koje treba da poboljšaju poslovni ambijent i održe stabilnost javnih finansija. SNSD će izaći sa novim izbornim platformama koje će pokazati naše planove u krupnim i sitnijim projektima i poslovima”, najavljuje Radojičić.

Odgovarajući na pitanje da li će možda zamijeniti Dodika na poziciji predsjednika SNSD-a, on je odgovorio da je “predsjednik živ i zdrav”, da ima povjerenje građana, biran je neposredno za predsjednika Republike, kao i da očekuje da će Dodik i sljedeće godine biti ponovo izabran.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender