16. 10. 2021.
Trikovi za savršeno kićenje jelke

Trikovi za savršeno kićenje jelke

Trikovi za savršeno kićenje jelke

Odaberite boju ili nijansu

Prevladavajuće boje na vašoj novogodišnjoj jelki ne moraju da budu crvena ili zlatna, ali činjenica je da ako želite da vam drvce bude besprijekorno uređeno, trebalo bi da izaberete dvije, najviše tri komplementarne boje. Odolite iskušenju da na drvce nabacate ukrase koji se uopšte ne slažu sa ostatkom asortimana samo zato što vam se sviđaju ili su vam slatki.

Budite praktični

Ako kupite najviše drvce koje prodavac ima, velike su šanse da vam neće stati u sobu ili da nećete moći da dohvatite sami vrh kako biste ga okitili. Odaberite drvce koje nije znatno više od vaše ispružene ruke. Osim toga, provjerite imate li dovoljno čvrste merdevine ili pronađite nekoga da vam ih pridrži.

S kićenjem počnite od vrha

Iako se tradicija kićenja jelki uglavnom završava stavljanjem zvijezde ili najveće kugle na sam vrh, to baš i nije praktično. Naime, ukoliko prvo okitite cijeli bor i nakon toga krenete da stavljate vrh, postoji mogućnost da nekoliko ukrasa srušite ili razbijete ili čak slomite pokoju granu. Stoga, uradite suprotno.

Nova-godina015

Nabacite lampice

Nakon kuglica i ukrasa dolazi red na lampice. Ali prije nego što ih omotate oko bora, provjerite da li uopšte rade kako biste izbjegli skidanje, opadanje manjih grana i padanje kuglica. Za elegantan i čist izgled odaberite prozirne ili bijele lampice koje ne trepere. Ukoliko ipak želite svjetlucav izgled na sredini stabla, oko njega obmotajte šarene lampice.

Postavljajte ih od vrha, tako što ih motate oko cijele jelke sve do samoga dna. Radije odaberite osvjetljenje sa puno malih lampica nego one s nekoliko velikih. Najvažnije pravilo je da na lampicama ne smijete da štedite. Naime, kako preporučuju dizajneri, za drvca visine tridesetak centimetara potrebno je i do 100 lampica da bi sve izgledalo idilično i raskošno.

“Obucite” jelku

Nakon lampica dolazi sve ostalo: šljokice, perle i vijenci. Kao i prilikom stavljanja lampica, počnite od vrha stabla prema samom dnu. Ako volite vijence i perlice, stavljate ih u samu unutrašnjost bora, a ne samo na vrhove grana. Ali svakako pripazite da ih ne stavite tako da se uopšte ne vide, jer će učinak u tom slučaju izostati.

Ukrasi

Nakon lampica, šljokica i traka, na red dolaze kuglice. Po boru prvo rasporedite najveće kugle, a zatim manje iskoristite da biste popunili praznine.

Lijepo okićena jelka uvek ima dubinsku slojevitost koja se stvara vješanjem kuglica i na unutrašnje grane, a ne samo na vrhove spoljnih. Odaberite lagane kuglice jer bolje izgledaju od teških, koje ujedno i savijaju grane, i ne zaboravite da okitite i najniže dijelove. Ako stavljate i mašne, njih ostavite za kraj i stavljate ih na same krajeve grana.

Završno ukrašavanje

Za potpuni utisak što bolje prekrijte kabal od lampica, a ispod bora stavite umotane kutije u obliku poklona čije se boje slažu s bojama vaših dekoracija na jelki. I uživajte u praznicima!

Izvor: Telegraf.rs

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender