28. 10. 2021.
Crna Gora: Redakcija “Vijesti” napadnuta bombom

Crna Gora: Redakcija “Vijesti” napadnuta bombom

Crna Gora: Redakcija “Vijesti” napadnuta bombom

Direktor “Vijesti” Željko Ivanović rekao je da je eksploziv, koji je bačen sinoć oko 23.30 časova, nezapamćen i nezabilježen teroristički atak i pokušaj ubistva Jovovića.

Ivanović je naveo da je “neko” dobro znao raspored kancelarija u zgradi, navodeći da je mirno, kako se vidi na kamerama, prišao i postavio eksploziv “baš ispod prozora glavnog urednika”.

“Pukom srećom on je ostao nepovrijeđen. Ko god da je naručio i izvršio ovaj novi zločin, odgovornost za njega snosi premijer i koaliciona Vlada. Ovo je prosto očekivani epilog višegodišnje kampanje premijera i njegove Vlade, partije i mafije protiv nezavisnih medija, prije svega `Vijesti`”, rekao je Ivanović za “Vijesti”.

Prema njegovim riječima, napad je pokazatelj evropskih vrijednosti i evroatlantskih integracija ove vlade i najbolji način da se otvore poglavlja 23 i 24.

“Očekujemo da će Evropska komisja preduzeti, napokon, adekvatne korake na zaštiti prava na slobodu izražavanja u Crnoj Gori, jer je to jedan od temelja evropske civilizacije”, istakao je Ivanović.

Glavni i odgovorni urednik “Vijesti” rekao je da je radio na računaru u trenutku kada se desila eksplozija.

“Istog trenutka stakla su uletjela u kancelariju, jedan prozor se otvorio, a dim baruta je ispunio prostoriju. Kasnije sam vidio da se proširio na cijelu redakciju. Sreća je da se na prozorima svih kancelarija nalaze venecijaneri, koji su spriječili da nas krhotine povrijede”, naveo je Jovović.

Redakcija podgoričkih “Vijesti” poslednji put je kamenovana 8. novembra, kada su tri još nepoznata muškarca kamenjem razbili prozore.

“Vijesti” su napadnute i tokom Parade ponosa, kada je redakcija kamenovana u dva navrata.

U avgustu je ispred kuće novinara “Vijesti” Tufika Softića bačena eksplozivna naprava, a prethodno su fizički napadnuti novinari Olivera Lakić, Mihailo Jovović, direktor lista Željko Ivanović…

Policija i tužilaštvo još nisu riješili ni seriju paljenja automobila “Vijesti” u ljeto 2011. godine.

Serija napada na automobile lista počela je u noći između 13. i 14. jula 2011, kada su još nepoznati počinioci oko 3.00 časa polili benzinom i zapalili dva službena vozila tog lista.

Nakon toga, 26. jula u Maslinama ispred kuće radnika ovog lista zapaljen je još jedan automobil redakcije “Vijesti”, a mjesec dana kasnije zapaljen je i kombi štamparije.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender