28. 10. 2021.
Dogovor M:tela i policije: Pripejd kartice samo uz ličnu kartu

Dogovor M:tela i policije: Pripejd kartice samo uz ličnu kartu

Dogovor M:tela i policije: Pripejd kartice samo uz ličnu kartu

Pripejd telefonske kartice, koje se u BiH prodaju bez ikakvog identifikacionog dokumenta, poslednjih godina postale su idealan komunikacioni alat kriminalcima za organizovanje kriminala, upućivanje anonimnih prijetni i slično.

Direktor M:tela kaže za poslovni portal Kapital da je već pokrenuo inicijativu da se od početka sledeće godine pripejd kartica može kupiti isključivo uz ličnu kartu.

„Ne vidim razloga zašto bi to nekome smetalo ukoliko ima poštene namjere“, ističe Vlaović.

Međutim, da bi taj potez imao efekta, sporazum moraju potpisati i ostala dva operatera: BH Telekom i Eronet.

„Kada bi jedan operater tražio ličnu kartu, samo bi sebi nanio štetu, jer bi svi jednostavno prešli da kupuju kartice kod ostalih operatera koji ne traže identifikacioni dokument“; ističe Vlaović.

O ovoj inicijativi već je razgovarano sa predstavnicima MUP RS, Regulatorne agencije za komunikacije BiH i drugim operaterima u BiH.

„Svi to podržavaju, barem na riječima, ali vidjecemo da li će tako i biti od početka sledeće godine“, dodaje Vlaović.
Vasić: Samo kriminalci imaju korist

Direktor policije RS Gojko Vasić ističe da je u većini država obavezna identifikacija prilikom kupovina pripejd telefonskih kartica.

„Te podatke čuva operater i na naš zahtjev bi ih ustupao, tako da ne bi morali kao sada tražiti listinge dolaznih i odlaznih poziva, da bi preko njih utvrđivali ko koristi taj broj za kriminalne aktivnosti“, kaže Vasić za Kapital.

On objašnjava da „ljudi anonimno, bez ikakvog dokumenta kupe pripejd karticu, putem SMS poruke ili pozivom, upute prijetnju i karticu odmah odbaci. Onda policija ima mukotrpan i nezvjestan posao pronađe koje tu karticu koristio“.

Policija Srpske je do sada ima niz iskustva sa kriminalcima koji su pri-pejd kartice koristili od prijetnji, do dogovoranja i prilikom samog izvršavanja kriminalnih djela poput ubistava, pljački i slično.

Vasić se takođe slaže sa direktorom M:Tela da ne bi imalo smisla da samo jedan operater počne tražiti ličnu kartu od kupca.

„To mora biti dogovor sva tri operatera. Policiji je svejedno da li je prijetnja ili krimalno djelo počinjeno uz pomoć kartice koja počinje sa 066, 065, 063 ili sa 061“, rekao je Vasić.

(Capital)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender