25. 10. 2021.

Mišković: U Banjaluci poslujem bez problema

Na samom početku iznošenja svoje odbrane, Mišković se požalio na pravo o pretpostavci nevinosti, koje je, kako on kaže, u njegovom slučaju narušeno.

On je naveo da ispada kao da je već osuđen, tj. da je takva slika koja se može vidjeti u medijima, kao i da to narušava ugled i poslovanje njegove kompanije.

“Još jednom molim za pretpostavku nevinosti, jer je to moje građansko pravo”, istakao je Mišković i dodao da ta ugroženost utiče negativno, pogotovu na poslovanje sa stranim partnerima.

Osim ovoga, Mišković je imao žalbu i na situaciju koju mu pravi to što mu je oduzet pasoš i što samo sa dozvolom suda može da putuje u inostranstvo.

“Ja po Ustavu Srbije imam pravo na rad, a za rad mi je potreban pasoš”, rekao je.

Navodeći da je jedan od rijetkih koji se dobrovoljno predao “srpskom pravosuđu u koje ima povjerenja”, vlasnik Delta Holdinga je rekao: “Ja neću da idem iz Srbije zato što nemam krivicu i dokazaću svoju nevinost.”

Komentarišući optužnicu protiv njega, Mišković je naveo da su ga prvo optužili za zloupotrebu službenog položaja, da bi na kraju stigli do optužnice za utaju poreza.

“Utaju poreza sam doživio sramno, jer ni u državnoj, ni u privatnoj firmi nikada nisam izbjegao da platim porez. Porez se mora platiti”,naveo je Mišković.

To što je optužen za utaju poreza, Mišković tumači, kako kaže “tankom optužnicom”.

“Porezi su svetinja za mene, ovo je najveća uvreda koju sam doživio u svom radnom vijeku”, istakao je i dodao da ima utisak da se ovom optužnicom njemu, njegovom sinu, saradnicima i kompaniji Delta Holding zlonamjerno narušava ugled.

Mišković je takođe naveo da se u optužnici, prema njegovom utisku, najčeće spominju riječi “privid” i “skrivanje”. Navodeći da u optužnici nema nijednog konkretnog dokaza već da je sve što je privid i skriveno rađeno protiv zakona, rekao je:

“Neka tužilaštvo izađe iz tog skrivanja i da konkretni dokaz da nešto nismo uradili po zakonu.”

Citirajući dijelove optužnice, prvooptuženi u ovom procesu je kao najveću uvredu za sebe naveo dio u kom se kaže da je on sa umišljajem pomagao svom sinu, Marku Miškoviću, da se bavi kriminalom.

“Ne postoji dokument za koji me tužilaštvo tereti, a da nije registrovano u državnim institucijama, a to se u optužnici naziva ‘privid pravnih poslova'”, rekao je Miroslav Mišković i dodao da je on sa svojim advokatima podnio sudu dokaze koji pokazuju da ne postoji nijedno krivično djelo.

Zbog sudskog procesa koji se vodi protiv njega, Mišković je istakao da ima problema u obavljanju svog posla svuda osim u Banja Luci.

“Imam problema u Sarajevu, Osijeku, Prištini, Albaniji, jedino mogu da radim u Banja Luci bez problema.”

“Molim vas, ne za sebe, zaštite Deltu. Ona je mnogo moćna kompanija i od velikog je značaja za ovu državu. Da je takvih kompanija još dvije, tri, bolja bi bila privredna situacija u Srbiji. Ako se uruši Delta, urušiće se srpska privreda”, uputio je apel Mišković.

Miroslav Mišković i ostali optuženi u ovom postupku terete se da su od 2005. do 2010. godine nezakonitim izvlačenjem novca iz putarskih preduzeća i utajom poreza oštetili ta preduzeća za 16,95 milijardi dinara, a budžet države Srbije za 472 miliona dinara.

Optuženima se stavlja na teret krivično djelo zloupotrebe položaja odgovornog lica u saizvršilaštvu i poreske utaje. Za oba djela zakonom je zaprijećena kazna do 10 godina zatvora.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender