20. 10. 2021.
Putin odao počast Kalašnjikovu

Putin odao počast Kalašnjikovu

Putin odao počast Kalašnjikovu

Poslјednji put ispratili su ga članovi njegove porodice, a od Kalašnjikova se u memorijalnom kompleksu oprostio i ruski predsјednik Vladimir Putin, kao i ministar odbrane Sergej Šojgu, javio je Itar-Tass.

– Opraštamo se danas sa istaknutom ličnošću, čovekom simbolom Rusije – rekao je prvi zamјenik ministra odbrane general Arkadij Bahin.

Ćerka Kalašnjikova, Jelena, rekla je da je njen otac bio od onih ljudi koji su čitav život posvetili radu za dobrobit otadžbine.

– Mislim da je on bio poslednji iz plejade konstruktora oružja čije je stvaralaštvo podstakao rat – rekla je ona, prenijela je agencija RIA Novosti.

Kalašnjikov je ispraćen paljbom iz automata AK-47, poznatog i pod imenom njegovog tvorca. Tim automatom opremljene su snage u 55 zemalja, a upisan je i u Ginisovu Knjigu rekorda kao najrasprostranjenije oružje u svijetu.

Poslije ranjavanja 1941. godine počeo je da radi na projektu mašinke za potrebe Crvene armije, a ukupno je u njegovom konstruktorskom birou stvoreno više od stotinu modela naoružanja.

Na posljednji oproštaj sa Kalašnjikovom u Crkvi svetog Mihajla u Iževsku, gdje je živio i radio, tokom prethodna dva dana došlo je blizu 60.000 ljudi, navodi RIA Novosti.

Kalašnjikov je proglašen herojem Ruske Federacije, a dva puta herojem socijalističkog rada, dobitnik je Državne i Lenjinove nagrade, kao i različitih ordena.

Izvor: Agencije

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender