16. 10. 2021.
Mitrović: Hapšenje sedmorice je bilo farsa

Mitrović: Hapšenje sedmorice je bilo farsa

Mitrović: Hapšenje sedmorice je bilo farsa

“Nisam ni očekivao nagovještaj da će tužilaštvo i sud raditi pravednije i pravičnije, jer ne postoje pretpostavke da promijene svoju politiku. Isti su politički uticaji i zakonske osnove i oni će nastaviti tako da rade”, rekao je Mitrović.

On je istakao da je, prema planovima osmišljenim u pojedinim centrima moći, cilj da se kroz sudske presude, između ostalog, Republika Srpska dovede u vrlo nepovoljnu situaciju.

Mitrović je podsjetio da je 2008. godine usvojena strategija o pravosuđu sa devet ciljeva, od kojih nijedan nije realizovan.

“Prvi cilj bio je da u roku od sedam godina budu riješeni svi složeniji slučajevi u BiH. To je Tužilaštvo predložilo i prihvatilo te termine, a parlament je to potvrdio”, rekao je Mitrović.

On podsjeća da i pored toga slučajevi “Mrkonjić Grad”, “Sijekovac”, “Dudaković”, “Dobrovoljačka ulica”, “tuzlanska kolona”, “Podrinje” i drugi nisu riješeni.

“Tu i tamo uhapse nekog zločinca ili nepotvrđenog zločinca iz reda bošnjačkog ili hrvatskog naroda i ništa se ne dovrši. Ovo je farsa sa sedam uhapšenih i puštenih u Rogatici, kao i sa hapšenjem Marinka i Zorana Bjelice”, rekao je Mitrović.

Mitrović je ukazao da u pravosuđu na nivou BiH “prave kompenzacije i igrokaz od pravde u BiH”.

“Zato mi kao organizacija insistiramo da se strukturalni dijalog mora provesti onako kako je bilo zamišljeno. Ovako će biti dovršen projekat zamišljen u nekim centrima, koji je poguban za srpski narod i za Republiku Srpsku”, rekao je Mitrović.

Sedam pripadnika takozvane Armije RBiH, koji su juče uhapšeni zbog sumnje da su u avgustu 1992. godine počinili ratni zločin nad srpskim civilima u naselju Kukavice kod Rogatice, nakon saslušanja pušteni su na slobodu, rekao je portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić.

Grubešić je istakao da su ovim licima predložene mjere zabrane koje podrazumijevaju zabranu napuštanja mjesta boravišta i sastajanja sa svjedocima i osumnjičenima.

U izvještajima o počinjenim krivičnim djelima ratnog zločina MUP-a Republike Srpske iz 2006. godine i dopunjenim izvještajem 2012. godine sumnjiče se, kako Srna nezvanično saznaje, a prenose agencije, Aziz Šuša, Muhamed Šišić, Izet Hadžić, Tarik Šišić, Aziz Aganović, Emir Drakovac, Zahid Alić i Salko Alić, od kojih je njih sedam uhapšeno.

/agencije/

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender