21. 10. 2021.
Nikolić: Dačiću neću dati podršku za Nobela

Nikolić: Dačiću neću dati podršku za Nobela

Nikolić: Dačiću neću dati podršku za Nobela

Ako Ivica Dačić, makar i kao kandidat za Nobelovu nagradu, stane uz Hašima Tačija, ne može da dobije moju podršku!

Ovo je izvod iz ekskluzivnog novogodišnjeg intervjua koji je za „Novosti“ dao predsjednik Srbije Tomislav Nikolić. Uz sve ključne državne dileme: od Kosova, Evrope, do ekonomije, odgovara i na pitanje da li će kao institucija stati iza nominacije srpskog premijera za Nobelovu nagradu za mir:

– Stalno u međunarodnoj areni, od Ujedinjenih nacija do Savjeta Evrope, govorim o zločinima protiv Srba na Kosovu i Metohiji i osnovanoj sumnji da ih je organizovao Tači.

Ukazivao sam i na vađenje organa i na „Žutu kuću“. To je zločin nezabilježen u civilizovanom svijetu. I sada treba Srbin da stane uz kandidaturu sa Tačijem, uz čovjeka kojeg samo stranci spasavaju od istrage? Bojim se da bi sve istrage protiv njega prestale ukoliko bi dobio Nobelovu nagradu. Zato Srbin uz njega ne može da stane!

Predsjednik Nikolić kaže da se uopšte ne bi ni oglašavao „da je već nešto Dačić rekao“:

– Ali, pošto ćuti, i pošto sam dovoljno star da mu dam očinski savjet, evo, poručujem mu: ima vremena, mlad si, mnogo toga još možeš da uradiš za Srbiju. Kosovo i Metohija nije razriješen problem. To će da potraje. Ovo je samo jedna faza. Niko još nije dobio Nobelovu nagradu zato što je počeo da razgovara, već kada je problem riješen.

Prvi čovjek Srbije otkriva nam de se u evropskoj administraciji odavno šuškalo o kandidaturi Dačića i Tačija:

– I u Briselu sam jednom rekao da znam da Dačić i Tači idu na Nobelovu nagradu. To se već tada pričalo, i to više zbog Eštonove, kojoj sljedeće godine ističe mandat, nego zbog njih dvojice.

Podsjećam da sam pitao Dačića da li je spreman da pregovara sa Tačijem, kada je trebalo da mu dodijelim mandat. Rekao sam mu: nećeš imati otpora u Srbiji. Tvoja dužnost je da pregovaraš sa onim koga su Albanci izabrali, a znaš kakva optužba visi nad njim.

Odgovorio je da prihvata, ali je tražio da iza njega stanemo Vučić i ja. Rekao sam mu da ima našu punu podršku. Ali, ovo u vezi sa Nobelom je nešto drugo.

/Novosti/

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender