16. 10. 2021.
Vučić: Rasvijetljene 24 sporne privatizacije, pokrenuto 11 istraga

Vučić: Rasvijetljene 24 sporne privatizacije, pokrenuto 11 istraga

Vučić: Rasvijetljene 24 sporne privatizacije, pokrenuto 11 istraga

U 11 slučajeva spornih privatizacija pokrenuta je istraga protiv 93 osumnjičenih, a među njima su i tri bivša ministra. Načinjena ukupna šteta za državu u okviru 24 sporna predmeta iznosi 7,7 milijardi dinara, kaže Vučić.

Prvi potpredsjednik Vlade rekao je na konferenciji za novinare u Vladi Srbije da je da su okviru istrage 24 sporne privatizacije riješeni svi sporni predmeti.

Naveo je i da će ubistvo novinara Slavka Ćuruvije biti riješeno i da će biti donijete pravnosnažne presude.

On je najavio i nova privođenja, rekavši da će na osnovu juče podignutih optužnica biti uhapšeno još 56 lica za 64 krivična dela.

“U više predmeta su podignute optužnice, u četiri tužioci treba da donesu konačnu odluku. U tri slučaja -Šinvoz, Žitoprodukt i Srbolek, još se neki detalji ispituju”, kaže Vučić. Istakao da je ukupna šteta zbog tih krivičnih dela više 7,7 milijardi dinara.

“Očekujemo da se u narednom periodu pokaže da naši sudovi sude nezavisno, pravično ali da ta pravda bude efikasna. Da je ne čekamo 10 do 15 godina”, rekao je Vučić.

Među predmetima spornih privatizacija za koje je završen predistražni postupak je i predmet “Sartida”, u okviru kojeg je podnesena krivična prijava protiv četiri osobe, uključujući Nemanju Kolesara, nekadašnjeg šefa kabineta premijera Zorana Đinđića.

Osim Vučića, konferenciji za novinare prisustvuju ministar pravde Nikola Selaković, republički javni tužilac Zagorka Dolovac, tužilac za organizovani kriminal Miljko Radisavljević, direktor Policije Milorad Veljović i načelnik Uprave kriminalističke policije Rodoljub Milović.

Radisavljević je najavio da će sve istrage biti završene u prvoj polovini 2014. godine, a da će neke biti proširene novim imenima. On očekuje do kraja godine prve prvostepene presude povodom svih pokrenutih procesa. Precizirao da je u 11 slučajeva pokrenuta istraga protiv 93 osumnjičenih, te da su među njima tri bivša ministra, direktor Agencije za privatizaciju, direktor Akcijskog fonda i više direktora.

“Istraga je završena protiv 66 lica, a protiv 63 podignute su optužnice. Visina pričinjene štete veća je od 80 miliona evra, a očekujem da ćemo tokom vještačenja doći do iznosa od preko sto miliona evra”, rekao Radisavljević.

Istrage su pokrenute zbog malverazcija u 11 preduzeća:

Sartid, Јugoremedija, Mobtel, Luka Beograd, Tehnohemija, Azotara, Srbolek, Šinvoz, Zastava elektro, Nubainvest, rekao je Radisavljević.

Direktor policije Milorad Veljović je rekao da je policija zajedno sa Tužilaštvom odgovorno radila na slučajevima 24 sporne privatizacije.

/agencije/

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender