16. 10. 2021.
Za šminkanje kancelarija 20 miliona

Za šminkanje kancelarija 20 miliona

Za šminkanje kancelarija 20 miliona

Godišnje se za kancelarijski materijal i opremu da više od 20 miliona maraka. Za samo devet mjeseci ove godine za nabavku opreme potrošeno je 16,8 miliona, što je za 11,3 miliona KM više u odnosu na isti period lani.

Najviše novca od početka godine za nabavku opreme potrošeno je u Obavještajno-bezbjednosnoj agenciji i to 3,5 miliona KM.

Među onima koji su ove godine najviše izdvajali za opremu i kancelarijski materijal su i Granična policija, ministarstva finansija i odbrane, Kancelarija za veterinarstvo, kao i Visoki sudski i tužilački savjet BiH.

Zamjenik predsjedavajućeg Komisije za finansije i budžet Predstavničkog doma Parlamenta BiH Boško Tomić smatra da se svi izdaci u institucijama na nivou BiH moraju podvesti pod neka pravila.

– Brojni revizorski izvještaji su “uperili prst” u propuste i nedostatke u institucijama. To znači da se mora uvesti red i potpuna finansijska disciplina. Kontrole danas u mnogim segmentima nema – ocijenio je Tomić.

Na propuste pri nabavci opreme i materijala vrlo često je upozoravala Kancelarija za reviziju institucija na nivou BiH. Revizori su često skretali pažnju rukovodiocima brojnih institucija da se mora obratiti pažnja na ove stavke.

– Potrebno je izgraditi standarde i pravila potrošnje na nivou institucija BiH, a razlog za to je što neke, bez argumentovanih dokaza i analiza opravdanosti, kupuju isključivo skuplju i kvalitetniju opremu, češće mijenjaju vozni park i kompjutersku opremu, uzimaju najnovije mobilne aparate bez stvarne potrebe – naglasili su revizori.

Kancelarija za reviziju institucija BiH je u posljednjem izvještaju o reviziji budžeta navela da je za obrasce, papir, računarski materijal, kancelarijski materijal lani dato više od 3,2 miliona KM.

Telefoni

Dom naroda Parlamenta BiH zatražio je da se zakonski reguliše i upotreba službenih telefona i vozila, kao i nabavka vozila. Pravilnici, kojima bi trebalo da bude regulisano ovo pitanje, nekoliko puta su vraćeni na doradu, a nadležni očekuju da će ovo pitanje konačno biti regulisano iduće godine.

/Glas Srpske/

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender