21. 10. 2021.
Kriminolozi: Narko vođe nedodirljive

Kriminolozi: Narko vođe nedodirljive

Kriminolozi: Narko vođe nedodirljive

“Oni koji su na visokim položajima, oni koji drže pola Beograda, ili cijelu Šumadiju, ili cijelu Srbiju, oni su nedodirljivi za policiju i pravosuđe. Ovom akcijom oni su pokupili taj neki srednji sloj vođa narko grupa, ali i to je dobro, jer ako odsječete sredinu u trgovini drogom, ona mora da padne”, rekao je kriminolog Dobrivoje Radovanović.

On je istakao da će ova policijska akcija dati rezultate ako nastavi da se sprovodi, “iznenada i u nejednakim vremenskim intervalima kako dileri ne bi shvatili kada će i šta će se dešavati”.

Kriminolog Zlatko Nikolić istakao je da ovom akcijom nisu presječeni kanali širenja droge i da će se pojaviti “neki novi klinci u toj branši”, pošto se radi o velikoj količini novca.

“Imena još nisu objavljena iz procesnih razloga, ali političari ne bi izdržali da se ne pohvale krupnom zvijerkom. Vođe tih klanova su van dometa i prema tome o presjecanju jedne od tih Hidrinih glava ne može da bude riječi”, ocenio je Nikolić.

Kako je na juče održanoj konferenciji izjavio potpredsednik vlade Aleksandar Vučić, u akciji “Grom 1” uhapšeni su veliki dileri, odnosno među uhapšenima ima “značjanih imena, poznatih šefova narko mafije”.

Nikolić i Radovanović slažu se da će obe policiske akcije (“Grom” i “Grom 1”) imati pravi efekat, ako pravosuđe ne ostane “inertno” i ako procesuira sve uhapšene.

Ipak, oni sumnjaju da su pravosudni organi spremni da sve te slučajeve “iznesu do kraja”.

“Mene baš to brine, naše pravosuđe nikako da stane na noge, sudeći po tome da su ‘grlom u jagode’ krenuli sa tužilačkom istragom. Tužilaštvo je nespremno za tako nešto, a sudovi to ne mogu da proprate. Vidjeće se, nisam baš siguran”, rekao je Nikolić.

Radovanović je ukazao da postoji “problem kod dokazivanja krivičnog djela” – posjedovanje i širenja u promet opojnih droga, jer su kazne za one kod kojih se pronađe mala količina, kako je naveo, beznačajne.

“Tu treba promijeniti taktiku dokazivanja, ne moramo imati samo visoke zaprijećene kazne kada uhapismo čovjeka sa velikom količinom droge. Treba kažnjavati manjim vremenskim kaznama ali sistematski, svaki put i onog kada ga uhpasimo sa manjom količinom. Jer kazna od godinu, dvije dana je mala i kada ga pustite on će recidivirati odmah po izlasku iz zatvora”, objasnio je Radovanović.

U obe policijske akcije zaplijenjene su male količine droge, ukupno oko 40 kilograma.

Nikolić je istakao da će cijena droge, odnosno njen rast, pokazati da li su akcija bile uspješne, dok je Radovanović ukazao da će smanjenje korišćenja i probanja droge među učenicima pokazati prave rezultate.

“Prije četri godine procenat korišćeja droge među učenicima je bio oko šest odsto, a probanja oko 11, računajući i procenat korišćenja. Sada je taj procenat oko 20. Strašno smo brzo napredovali i zato je neophodno pratiti kretanje korišćenja droge među učeničkom populacijom”, naveo je Radovanović.

U juče sprovedenoj akciji “Grom 1” uhapšeno je 128 narko dilera, zaplijenjeno je 250 pušaka, nekoliko pištolja, municija, kao i 74.000 evra i šest luksuznih automobila.

/agencije/

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender