16. 10. 2021.
Suđenje Miškoviću u četvrtak

Miškoviću se opet sudi u januaru

Miroslav Mišković završio je u petak popodne izlaganje svoje odbrane, a u januaru će za optuženičku govornicu izaći Đurašković.

Puna tri radna dana Mišković je izlagao odbranu i odgovarao na pitanja advokata, tužilaca i suda negirajući sve navode optužnice da je sa saradnicima zloupotrebama oštetio putarska preduzeća za 16,95 milijardi dinara, a utajom poreza o budžet za 472 miliona dinara.

Proces iz sudnice prate domaći kao i strani posmatrači kojima je obezbjeđen prevod o trošku vlasnika “Delta holdinga”, po odobrenju suda, a njihovo prisustvo očekuje se i u nastavku procesa.

Optužnica tereti Miškovića i ostale da su od 2005. do 2010. godine nezakonitim izvlačenjem novca iz putarskih preduzeća i utajom poreza oštetili putarska preduzeća za 16,95 milijardi dinara, a budžet za 472 miliona dinara.

Miroslavu i Marku Miškoviću i Milu Djuraškoviću na teret se stavljaju krivična djela zloupotreba položaja odgovornog lica u saizvršilaštvu i poreska utaja. Za oba djela zakonom je zaprijećena kazna do 10 godina zatvora.

Optužnica obuhvata i Rista Ristića, Milutina Gaševića, Zorana Mihailovića, Dejana Jevtića, Zdravka Raša i Predraga Filipovića koji se terete za pomaganje u izvršnju krivičnog djela zloupotreba položaja odgovornog lica.

Živojin Petrović i Jadranka Bardić optuženi su za krivično djelo poreska utaja.

Svi optuženi su u istrazi kao i na početku suđenja u izjašnjavanju o krivici negirali da su izvršili krivična djela.

Vlasnik “Delta holdinga” pušten je 23. jula iz pritvora, koji mu je zamijenjen jemstvom od 12 milona evra u dinarskoj protivvrijednosti, a koje je uplatila njegova kompanija da bi se branio sa slobode.

Miškoviću je privremeno oduzet pasoš i određena mjera zabrane napuštanja boravišta, uz obavezu javljanja Policijskoj upravi za grad Beograd – PS Savski venac, svakog prvog radnog dana u mjesecu.

Ista ova mjera predvidena je i za njegovog sina Marka, kome je 7. oktobra ukinut kućni pritvor za jemstvo hipotekom na lokal vrijenosti 3,3 miliona evra.

U kućnom pritvoru je ostao vlasnik Nibens grupe Milo Djurašković, dok se ostali optuženi brane sa slobode.

Miškoviću je, međutim, početkom decembra privremeno bio vraćen pasoš radi puta u London. Mišković je po povratku iz inostranstva sudu vratio putnu ispravu.

/agencije/

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender