20. 10. 2021.

Radončić: Oni koji su krali neće mirno spavati u 2014. godini

Obzirom da je ministar Radončić najavljivao ovakve akcije, koje su u posljednje vrijeme intenzivnije, u emisiji je obrazložio da Ministarstvo bezbjednosti BiH u 2013.godini je pravilo ambijent za uspjeh, a to potkrepljuje promjenama zakona i donošenjem zakona o zaštiti svjedoka.

Urađena je policijska baza podataka koja je bila, kako je kazao, „mrtvo slovo na papiru” te je za šest mjeseci razmijenjeno 28 miliona podataka između agencija.

Kada je u pitanju konkretno obračun sa kriminalom, agencija za provođenje zakona na državnom i federalnom nivou, polako ali sigurno dobijaju povjerenje i podršku koja im je trebala.

Istakao je da je ključ tih istraga u agencijama za provođenje zakona, u OSA-i i Tužilaštvu.

Na pitanje da li je Radončić ministar bezbjednosti ili predsjednik SBBBiH, Radončić je kazao da je postao ministar bezbjednosti na bazi kapaciteta glasova koje je na posljednjim izborima dobio SBBBiH, ali da je „ministar bezbjednosti u svim zemljama svijeta političar i glas naroda”.

Radončić je ponovio da mora uslijediti energičan obračun sa korupcijom, te naveo neke javne državne i federalne institucije, Željeznice FBiH, kako je kazao koja je „kupila Talgo vozove koji ne mogu stati na bosanske šine”, što je okarakterizirao kao korupciju, kao i “BH Telekom” te kupovinu medicinske opreme.

Na pitanje jesu li na meti lideri političkih stranaka, Radončić je kazao da oni nisu, ali da njihove politike koje su legalizovale korupciju jesu, jer BiH nije tek tako prva zemlja u Evropi po korupciji.

Govoreći o skandaloznom spisku najvećih plaća nekih budžetskih korisnika javnih institucija, kazao je da je to „otimanje od nas i od običnih građana koji plaćaju PDV, te da se pred građanima mora raščistiti sa onima koji žive od građana”.

Ministar Radončić se posebno osvrnuo na po BiH vrlo štetan projekt kodnog naziva „VERLT”, koji je imao za cilj prikazati Bosnu i Hercegovinu kao zemlju radikalnih muslimana, a kada je postao ministar ovaj projekt je otišao jako daleko, na bazi tog projekta trebalo je napraviti plan „deradikalizacije bosanskih muslimana”.

– Ja ću vrlo energično braniti svoj narod, Bošnjake, muslimane, svoju vjeru islam, da ih niko ne može držati odgovornim kao narod, kolektivitet. Ali ću i kao ministar uraditi sve da našu djecu ne ubijaju u Siriji, uradiću sve da BiH poštuje međunarodne obaveze – naglasio je ministar Radončić.

Govoreći o eventualnoj koaliciji sa nekim strankama, Radončić je kazao da je mudrost politike u BiH da imate s kim da koalirate a ne samo imati izbornu pobjedu.

/agencije/

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender