16. 10. 2021.

UN: Sirija neće ispoštovati rok

Građanski rat u Siriji, logistički problemi i loši vremenski uslovi otežavaju operaciju prevoza hemijskog materijala u luku Latakia, odakle treba da bude transportovan do luke u Italiji i potom na američki brod specijalno opremljenim za uništenje oružje na moru, prenosi AFP.

Diplomate u UN su rekle da još nisu konačno dogovoreni neki detalji o uništenju.

UN i Organizacija za zabranu hemijskog oružja saopštile su da je napravljen “važan napredak” u eliminisanju sirijskog hemijskog oružja, ali su pozvale sirijsku vladu na “intenzivira napore” u cilju ispunjenja roka koji je dala međunarodna zajednica, a to je kraj ove godine.

“Pripreme su nastavljene za transport gotovo cjelokupnog hemijskog materijala iz Sirije u inostranstvo radi uništenja. Ipak, u ovoj fazi, prevoz većeg dijela opasnog hemijskog materijala prije 31. decembra je malo vjerovatan”, navedeno je u zajedničkom saopštenju UN i Organizacije za zabranu hemijskog oružja.

Režim sirijskog predsjednika Bašara al-Asada prijavio je 1.300 tona hemijskog oružja Organizaciji za zabranu hemijskog oružja, koja je ove godine osvojila Nobelovu nagradu za mir.

Prema vremenskom rasporedu usaglašenom sa SAD i Rusijom, Damask ima rok do 31. decembra da se riješi najtoksičnijih hemikalija, a cjelokupan sirijski hemijski arsenal mora biti uništen do polovine 2014. godine.

Tim sporazumom su spriječeni raketni napadi kojim su SAD pretile nakon što je na stotine ljudi ubijeno otrovnim gasom u predgrađu Damaska 21. avgusta, prenose agencije.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender