19. 10. 2021.
Vladika Irinej: Biskupi i župnici protiv ćirilice

Vladika Irinej: Biskupi i župnici protiv ćirilice

Vladika Irinej: Biskupi i župnici protiv ćirilice

Episkop Irinej je upitao da li Srbi u Hrvatskoj čine sebi sramotu što traže da u javnom životu koriste ćirilićno pismo.

“Ili to čine veleučeni biskupi i župnici koji svoje vjernike podstiču na prijetnje tako što pod nazivom iustitia “et pax” /pravda i mir/ organizuju prikupljanje potpisa da bi ostatku zaklanog naroda bilo uskraćeno i najelementarnije pravo – rekao je vladika Irinej.

On je naveo da se srpski episkopi i sveštenici, u ime pravde i mira, zalažu da građani rimokatoličke vjere i ostalih vjeroispovijesti uživaju prava koja uživa i Srpska pravoslavna crkva, kao većinska crkva u zemlji.

– To činimo svjesno i ubijeđeno, u duhu naše vjere, iako vrlo dobro znamo kakav je status i kakva su realna vjerska i građanska prava naših vjernika i saplemenika i u Hrvatskoj i drugdje – pojasnio je episkop bački.

On je naglasio da ideološki poredak, koji je preovladao u zapadnom svijetu, a pokušavaju da ga izvezu i Srbiji, nastoji da najčešće pod vidom ljudskih prava iz korijena preoblikuje identitet pojedinca, porodice, zajednice, pa i čitavog društva.

Cilj je, kako navodi, da se u krajnjem slučaju nametne “evroatlantski” civilizacijski obrazac kao jedini i, usput, ovlada ovim životnim prostorom.

– Sa druge strane stoji pravoslavni svet, hrišćanski Istok, koji ne treba sagledavati geografski, nego kulturološki, a u pogledu hrišćanskih vrijednosti univerzalno, natkonfesionalno – rekao je vladika Irinej.

/agencije/

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender