16. 10. 2021.
Volgograd: 16 mrtvih, snimljena eksplozija (VIDEO)

Volgograd: 16 mrtvih, snimljena eksplozija (VIDEO)

Volgograd: 16 mrtvih, snimljena eksplozija (VIDEO)

Vlasti Volgograda proglasile su trodnevnu žalost. Žalost će trajati od 1. do 3. januara, prenijela je agencija Itar-Tass, pozivajući se na izjavu guvernera Volgograda Sergeja Boženova.

Prema preliminarnim podacima, žena-samoubica je identifikovana kao Oksana Aslanova, koja je već dva puta bila udata za islamističke militantne aktiviste, ali su joj oba muža likvidirana, javio je ruski kanal “Raša tudej” pozivajući se na kanal “Lajf njuz” i izvor iz odjeljenja za sprovođenje zakona u Dagestanu.

Agencija Frans pres prenosi da je vebsajt lifenews.ru, koji je napadačicu identifikovao kao Oksanu Aslanovu, objavio fotografiju na kojoj se, kako navodi, vidi glava mlade žene-samoubice kako leži u gomili ruševina, a duga smeđa kosa joj je rasuta po podu.

Aslanova, za kojom se traga od juna 2012. godine, bila je bliska priajteljica Najde Asjalove, poznate kao “Amaturahman”, koja je odgovorna za napad u autobusu izveden, takođe, u Volgogradu u oktobru, u kojem je ubijeno šestoro ljudi, a 30 povređeno, navodi RT.

Markin je potvrdio da su pronađeni i posmrtni ostaci žene koja je izvela samoubilački napad.

“Kada je vidjela policajca u blizini detektora za metal, postala je nervozna i aktivirala je eksploziv”, naveo je Markin u saopštenju.

2

On je dodao da je bomba bila sačinjena od 10 kilograma eksploziva TNT i napunjena šrapnelima.

U vrijeme napada, nekoliko vozova je kasnilo, pa je na stanici bilo puno ljudi.

Bezbjednosne kamere preko puta stanice zabilježile su trenutak eksplozije, a snimak je objavila tv stanica “Rusija 24”. Ispred željezničke stanice nalazi se veliki broj bolničkih vozila.

Ovo je bio napad sa najvećim brojem žrtava od janura 2011. godine kada je na aerodromu u Moskvi u napadu pobunjenika ubijeno 37 osoba.

Zasad niko nije preuzeo odgovornost za napad, koji je uslijedio nekoliko mesjeci nakon što je čečenski lider pobunjenika Doku Umarov pozvao pristalice da organizuju napade tokom Zimskih olimpijskih igara, koje se održavaju u februaru u Sočiju.

Volgograd ima oko milion stanovnika. Nalazi se oko 690 kilometara sjeveroistočno od Sočiju i u blizini za Rusiju nestabilnog regiona Sjevernog Kavkaza.

Grad je već bio suočen sa terorističkim napadima. U oktobru je ubijeno šestoro ljudi, a više od 30 ranjeno kada se bombaš samoubica raznio u autobusu.

Putin: Maksimalne bezbednosne mere posle napada

Ruski predsjednik Vladimir Putin naložio je danas bezbjednosnim snagama da preduzmu sve neophodne sigurnosne mjere poslije bombaškog napada na željezničkoj stanici u Volgogradu u kom je 18 osoba ubijeno, a nekoliko desetina ranjeno.

Portparol ruskog predsjednika, Dmitrij Peskov, izjavio je da je Putin dobio hitne izvještaje bezbjednosnih službi o ovom napadu. Portparol Nacionalnoh istražnog komiteta Vladimir Markin okarakterisao ga je kao terorizam.

Putin je naložio vladi, a posebno ministarstvima za vanredne situacije i zdravlje, kao i guverneru volgogradske oblasti da preduzmu sve da povrijeđeni u napadu dobiju svu neophodnu pomoć, javila je agencija Itar-Tass.

Portparol federalne policije Vladimir Kolesnikov rekao je da će mjere bezbjednosti biti pojačane na željezničkim stanicama i aerodromima.

http://www.youtube.com/watch?v=_q5irhiXrx8

/agencije/

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender