19. 10. 2021.
Zarobljeni u ledu: Uživamo i čekamo (VIDEO)

Zarobljeni u ledu: Uživamo i čekamo (VIDEO)

Zarobljeni u ledu: Uživamo i čekamo (VIDEO)

Ruski brod “Akademik Šokalskij”, koji se nalazi u naučnoj ekspediciji, zaglavio se na Badnje veče kada je i poslao poruku za pomoć, na oko 185 kilometara od francuske baze na Antarktiku.

Nezgoda se dogodila zbog jakih vjetrova koji su nabacali led i snijeg oko plovila gdje se ubrzo oformio debeli ledeni pojas.

Brod nijednog momenta nije bio u opasnosti od potonuća, a 74 naučnika, turista i članova posade imaju dovoljno zaliha hrane.

„I dalje smo ovde, zaglavljeni… Ako prolazite ovde, obavezno nas posjetite“, glasila je šaljiva poruka sa naloga na video-servisu “Vajn” Krisa Tarnija, jednog od naučnika koji se nadaju pomoći, dok je njegov kolega doviknuo “Sjajno”.

Tarni, profesor klimatskih promjena na Univerzitetu Novog Južnog Velsa u Australiji, putem društvenih mreža poručuje da su svi na brodu dobro.

“Izuzetno smo dobro raspoloženi i zaista je zapanjujuće kako su svi članovi tima uspjeli da se saberu. Čekamo na brod da dođe, ali timovi i dalje nastavljaju naučne programe i time sebi nalaze posao, što je fantastično”, napisao je on.

a1

Kako prenose australijski mediji, Australijski ledolomac zasad se bez problema približava ruskom brodu.

Pozivajući se na saopštenje službe za bezbjednost pomorskog saobraćaja, australijski portali navode da se ledolomac “Aurora” približio na 185 kilometara zaglavljenom ruskom brodu “Akademik Šokalskij”.

Australijski ledolomac je krenuo u misiju spasavanja pošto to nije uspio da učini kineski ledolomac i očekuje se da će do ruskog broda stići negde poslije podneva, javila je agencija RIA Novosti.

Kineski ledolomac se prije dva dana približio ruskom brodu na oko 12 kilometara, ali je morao da se zaustavi zbog debelog sloja leda koji ne može da probije.

http://www.youtube.com/watch?v=GYsePufyR_Y

/B92, agencije/

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender