21. 10. 2021.
Bastašić: Katolička crkva se otvoreno stavila na stranu ustaštva

Bastašić: Katolička crkva se otvoreno stavila na stranu ustaštva

Bastašić: Katolička crkva se otvoreno stavila na stranu ustaštva

Rimokatolička crkva u Hrvatskoj otvoreno podržava ideologiju i manifestacije ustaštva na razne načine, a osim služenja mise ustaškom poglavniku Anti Pavečliću, pod svojim krovovima je ugostila nedavno i organizatore peticije protiv ćirilice u Hrvatskoj, izjavio je Srni predsjednik Udruženja “Jadovno 1941.” Dušan Bastašić.

“Četiri godine zaredom niko od katoličkih sveštenika nije se pojavio kod Šaranove jame na Velebitu, da uz pravoslavnog sveštenika i jevrejskog rabina, moli za duše nevinih žrtava, među kojima je bilo i Hrvata”, podsjeća Bastašić.

On kaže da zabrinjava mlako reagovanje hrvatskog državnog vrha, koji se ne želi ili nije u stanju oduprijeti narastajućem talasu ustaštva i fašizma. “To bi moglo imati kobne posljedice po ono malo Srba koji su odlučili živjeti u Hrvatskoj, a zvati se srpskim imenom”, navodi Bastašić.

On kaže da je zanimljivo to što je svega nekoliko pripadnika građanske akcije, sa žutim Davidovim zvijezdama, protestovalo ispred crkve, držeći u rukama transparent na kome je uz istu zvijezdu pisalo da je 200.000 ljudi ubijeno u ustaškim logorima.

“Besramnim umanjivanjem broja žrtava, koje su simbolično pripisali samo jednom narodu, svrstali su se u isti front sa onima koji su došli da služe misu. Kao da većina ubijenih nisu bili Srbi”, ističe Bastašić

On je ocijenio da je skaradno da je istog dana o potrebi borbe protiv narastajućeg ustaštva na državnom radiju govorio Stipe Mesić, koji je devedesetih godina 20. vijeka otvoreno koketirao sa ustaškom emigracijom i sakupljao od hrvatske dijaspore novac za Tuđmanovu, Šuškovu i Merčepovu vojsku.

Predsjednik Upravnog odbora Srpskog nacionalnog društva /SND/ “Prebilovci” Milenko Jahura kaže za Srnu da je NDH, bez sumnje, bila rezultat težnji hrvatskog društva, i Crkve, i naroda.

“Podsetimo se samo oduševljenja masa prilikom uspostavljanja te države i ulaska Hitlerovih trupa u Zagreb. Ili, pročitajmo propoved mostarskog biskupa Ratka Perića od 28.aprila 2002. godine, prilikom svečanog prenosa ostataka don Ilije Tomasa, ustaškog poverenika za Hercegovinu, u do skoro, srpsko selo Klepci. Biskup je rekao da je Tomas bio za NDH `kao i svaki drugi normalni Hrvat toga vremena`”, rekao je Jahura.

On je podsjetio da je Tomas bio član Ustaškog stana u Čapljini i da je u toku rata u njegovoj župi ubijeno oko 400 srpske djece.

“Kao takav proglašen je za mučenika i uvršten u katolički crkveni kalendar za datum 2. maj. Ko prati dešavanja u ovoj sferi, mogao bi da nađe na internetu da se širom bivše NDH iskopavaju poginule ustaše, često i teški ratni zločinci, te da se uz svečane crkvene obrede, kao mučenici prenose u spomen groblja ili sahranjuju uz crkve gde im se podižu spomenici. To je tako i to se radi otvoreno po Hrvatskoj i Herceg-Bosni”, rekao je Jahura.

Istina je, bilo to nekom pravo ili ne, kako kaže Jahura, da se NDH i Pavelić u hrvatskom društvu, pretežno, posmatraju i poštuju kao značajan i slavan dio hrvatske prošlosti i to na planu rješavanja hrvatskog državnog pitanja, kako je ono konačno riješeno u avgustu 1995.

“Što se tiče crkve, a crkvu čine biskupi, sveštenici i verni narod, tu je stvar još jasnija. NDH i ustaše, a samim tim i poglavnik, kao vrednost, ulaze u sistem i doktrinu same vere. To je i potpuno logično! Hrvati, kao i skoro svi narodi, drže do svojih nacionalnih i državnih ciljeva i interesa, a u to spada i uvažavanje i poštovanje, onih koji doprineli njihovom ostvarenju. Zar Pavelić to nije? Zar Hrvatska nije uvaženija u međunarodnoj zajednici od Srbije?”, pita Jahura.

On dodaje da se odnos prema Srbima stradalim u genocidu u Hrvatskoj i BiH, u tri rata u 20. vijeku, najbolje vidi kroz pjesme: “Jasenovac i Gradiška stara, to su mjesta Maksovih mesara”, “U Čapljini klaonica bila, mnogo Srba Neretva nosila” i “Paveliću šta ćemo od Srba? Vež’ u lance, bacaj u Šurmance!”

“Mene zato više užasava odnos velikog dela današnjih Srba prema precima, njihovom stradanju i žrtvovanju za slobodu, a koje danas popotomci odbacuju. Čini mi se da ta većina Srba danas svojom voljom slijedi Pavelićevu zabranu ćirilice. A ovih dana masovno poštuje i njegovu zabranu Julijanskog kalendara. To čine tako što pre svoga Božića, proslavljaju novu godinu, unoseći u domove jelku, što je deo i hrvatskog božćinog rituala”, kaže Jahura.

On smatra da malo koga u Srbiji, Crnoj Gori i Srpskoj danas potresa što su ustašama podignuti spomenici, dok je bar tri hiljade spomenika žrtvama ustaških zločina srušeno i oskrnavljeno.

“Koga potresa što je na jami Bivolje brdo, u kojoj je 1941. godine ubijeno 1.500 Srba, danas deponija otpada i uginulih životinja? Ili, što su već pet meseci obustavljeni radovi na obnovi hrama u Prebilovcima”, pita Jahura.

U bazilici Srca Isusovog centru Zagreba i ove godine odražana je misa zadušnica za ustaškog zločinca, čelnika Nezavisne Države Hrvatske Antu Pavelića.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender