28. 10. 2021.

Cvijanovićeva: Postoje mjere, a postoji i rezerva lista mjera

“Imamo još jednu listu – listu `B` ili rezervnu listu sa određenim rasterećenjima, koju nismo predvidjeli za realizaciju na početku godine, nego ćemo vidjeti da li će je biti moguće realizovati negdje u martu-aprilu naredne godine u zavisnosti od situacije, stanja budžeta”, rekla je Cvijanovićeva, koja je prisustvovala potpisivanju ugovora između drvoprerađivača i “Šuma Srpske” u Banjaluci.

Ona je ponovila da u narednoj godini, koja će, kao i ova, donositi dosta izazova, neće biti dodatnih nameta za privredu, niti dodatnih opterećenja.

Cvijanovićeva je napomenula da su Vlada Srpske i resorno ministarstvo i ranije razgovarali o problemima sektora drvoprerade, te da su preduzimane određene intervencije.

Prema njenim riječima, sve je to rađeno zato što postoji perspektiva u ovom sektoru, kao i zbog toga što neke stvari nije bilo moguće uraditi bez kontakata sa Vladom Srpske ili resornim ministarstvom.

Pomoćnik ministra za šumarstvo Srpske Goran Zubić rekao je novinarima da su predstavnici “Šuma” i drvoprerađivača iz Srpske danas potpisali ugovore u kojima se za narednu godinu predviđa drvoprerađivačima isporuka oko 1,9 miliona metara kubnih raznih šumskih sortimenata.

Vršilac dužnosti direktora “Šuma Republike Srpske” Radenko Laketić istakao je da ovo preduzeće vrši isporuku drvoprerađivačima, uglavnom, prema dinamici kakva je predviđena ugovorima.

On je najavio da će ovu godinu “Šume Srpske” završiti pozitivnim poslovanjem, dodajući da je najveći problem u ovom sistemu Šumsko gazdinstvo “Panos” iz Višegrada i to zbog specifičnosti sortimenata kojima raspolaže.

Laketić je naveo da plan fizičkog obima proizvodnje za narednu godinu neće pokazivati veće oscilacije u odnosu na ovogodišnji.

On je istakao da će biti postignuta i bolja cijena proizvoda zbog njihove sortimentne strukture, te podsjetio da je lokalnim zajednicama u ovoj godini uplaćeno najviše sredstava po osnovu naknada za sječu šume.

Predsjednik Udruženja drvoprerađivača u Privrednoj komori Srpske Milan Kovač rekao je da postoji stalna komunikacija sa “Šumama Srpske” i da su drvoprerađivači napravili svoje proizvodne planove na osnovu količina šumskih sortimenata kojima raspolaže ovo preduzeće.

Prema njegovim riječima, najbitnije je da “Šume Srpske” ispoštuju svoju ugovornu obavezu koja se tiče blagovremenih isporuka po odgovarajućem kvantitetu i kvalitetu, naročito zbog izvozno orjentisanih drvoprerađivača.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender