28. 10. 2021.

Jovičić: Policija Srpske biće najsavremenija u regionu

Jovičić u intervjuu Srni napominje da je u 2013. godini policija dva slučaja silovanja rasvijetlila za 12 časova, odnosno 24 časa, a da je jedno razbojništvo riješeno za sat vremena.

On ističe da će godišnja analiza rada pokazati da policija vrlo dobro radi svoj posao na određenim poljima i da takve efekte može postići i na nekim drugim područjima.

Ministar unutrašnjih poslova Srpske naglašava da su, s ciljem obezbjeđivanja boljih uslova rada i postizanja boljih efekata, već počela da stižu nova vozila za potrebe pripadnika Ministarstva.

“Završili smo određene procedure kada je u pitanju nabavka novih uniformi, nove obuće i ostale opreme za pripadnike specijalne jedinice ili jedinice za podršku, kao i i nabavku opreme za pripadnike kriminalističke policije. Očekujemo da će sva oprema da stigne u prvoj polovini naredne godine”, navodi Jovičić.

On naglašava da je jedan od uslova rada – dobra plata i veruje da će iznos plata pripadnicima MUP-a biti vraćen za pet odsto, moguće već i u prvoj polovini naredne godine.

“U narednom periodu ide još jedan set kadrovskih promjena, a sve s ciljem u da taj zamajac rada dobije svoj obrt u pozitivnom smislu, tako da ćemo nastaviti sa praćenjem rada svakog rukovodnog radnika, a oni treba da prate rad svakog policajca”, precizira Jovičić.

On navodi da su dogovoreni mehanizmi o tome kako će biti praćen učinak po policijskim stanicama za svakog policajca pojedinačno. Na osnovu toga biće dodjeljivana mjesečna ocjena rada, a na kraju i godišnja.

Jovičić naglašava da sa direktorom policije Gojkom Vasićem ima dobru saradnju i komunikaciju, ali da ostaje da se vidi u narednom periodu da li će on otići sa funkcije prije isteka mandata ili će u avgustu ponovo konkurisati na tu poziciju.

Ministar Jovičić kaže da su kadrovske promjene, napravljene prema novom pravilniku o sistematizaciji radnih mjesta već dale rezultate.

“Ne mora da znači da je neko premješten sa jedne pozicije na drugu zato što je smijenjen ili zato što je učinio nekakav prekršaj. Dosta ljudi u MUP-u je radilo na nekim pozicijama već duže vrijeme i došlo je do prezasićenosti i monotonije”, objašnjava Jovičić.

Prema njegovim riječima, i kadrovske promjene i disciplinski postupci i istrage koje su pokrenute u redovima MUP-a Srpske pokazali su snagu MUP-a i povećale stepen poverenja građana u ono što MUP radi.

“Dobijali smo pohvale što imamo snage da se upustimo u takve aktivnosti, da prije svega raščistimo svoje redove i da možemo izaći pred građane Srpske i reći: ‘Mi smo vaša policija i činimo sve da vaše okruženje bude bezbjednije, sigurnije i opšteprihvatljivije”, navodi Jovičić.

U 2014. godini fokus Policije Srpske stavljen je na određene izmjene zakonskih rješenja – donošenje novog zakona o policijskim službenicima, izmjena i dopuna zakona o unutrašnjim poslovima, te izmjena zakona o javnom redu i miru.

“Desilo se da jedna dobra akcija kontrole stepena alkoholisanosti vozača na putevima Srpske, nakon što su kontrole rađene i u pojedinim ugostiteljskim lokalima, naišla na kritiku određenih organizacija kao što je Turistička organizacija grada Banjaluka i Udruženje ugostitelja u Banjaluci”, podsjeća ministar Jovičić u intervjuu Srni.

On je rekao da će sve njihove inicijative biti dobro razmotrene da bi se vijdelo kako da taj famozni član 25. Zakona o javnom redu i miru bude bolje definisan da ne bi dolazilo do zabuna na terenu, i da policija ne bi trpila kritiku u svojim namjerama da spriječi točenje alkohola maloljetnim licima ili tokom sprečavanja saobraćajnih nesreća.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender