28. 10. 2021.
Kako se stvarno čisti oko Fukušime

Kako se stvarno čisti oko Fukušime

Kako se stvarno čisti oko Fukušime

Kako se navodi u izvještaju Rojtersa, regrutovanje se odvija po sljedećem principu: jedan od “pronalazača” beskućnika, Seiđi Sasa, traži potencijalne radnike u sjevernom gradu Sendai, odakle ih pebacuje kod ugovarača poslova, i to za nagradu od 100 dolara po glavi beskućnika.

Sasa kaže i da se beskućnici obraduju kada ga vide, pogotovo oni koji više nemaju šta da izgube.

U međuvremenu, objavljeno je da će za kompletnu dekontaminaciju zone oko oštećene nuklerake trebati bar 10 trillijona jena, što je oko 125 billiona dolara.

Prema izvještajima kompanije koja upravlja nuklearkom TEPCO za poslove dekontaminacije terena samo u 2015. trebaće najmanje 12.000 radnika. Takođe, za potpunu dekontaminaciju potrebne su godine i godine.

Prema podacima japanske vlade, postoji velika razlika u brojkama, kada se uporede oglasi u kojima se nude poslovi u Fukušimi i brojevi onih koji za te poslove apliciraju. Naime, i dalje se mnogo više poslova nudi, nego što ima radnika koji žele da ih prihvate. Tu “rupu”, kako prenosi Raša tudej, popunjavaju upravo japanski beskućnici.

Međutim, dešava se i da radnike obezbjeđuju, i to veoma brzo lokalne bande, koje samo “istovare” radnike, navodi još Raša tudej, čiji je novinar bio na tajnom zadatku i sve zabilježio tajnom kamerom na satu.

“Kada japanska vlada prozove TEPCO da hitno preduzme nešto u vezi sa curenjem radioaktivne vode iz nuklearke, ta kompanija angažuje preduzimače, koji pak rješavaju stvar sa nabavkom hitnih radnika tako što zovu Jakuza mafiju”, piše Raša tudej.

Podsjetimo, Fukušima je teško oštećena u najjačem zemljotresu koji je pogodio japan u martu 2011.

/Raša tudej/

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender