16. 10. 2021.
Nikolić: Odbio bih da potpišem međudržavni sporazum sa Kosovom

Nikolić: Odbio bih da potpišem međudržavni sporazum sa Kosovom

Nikolić: Odbio bih da potpišem međudržavni sporazum sa Kosovom

Nikolić je rekao da je “sklon da vjeruje” da će naredna godina biti izborna, ali i istakao da će odluku o tome donijeti lider naprednjaka Aleksandar Vučić.

Nikolić smatra da bi eventualno potpisivanje međudržavnog ugovora Beograda i Prištine izazvalo ne samo političku krizu, već da bi to bila kriza Srbije.

“To ne bi bio sukob između političara i njihovih ideja, nego između toga da li želite da živite u državi ili u banana republici”, rekao je Nikolić u intervuu za novogodišnji broj “Večernjih novosti”.

Prema riječima predsjednika Srbije, očigledno je da se čeka da taj međudržavni sporazum kasnije bude istaknut kao zahtjev, pošto “sada klima još nije povoljna” i da su to rekli i njemački parlamentarci.

“Ako Brisel ima nekih dodatnih zahtjeva dobro bi bilo da ih odmah istakne, da bismo znali na čemu smo, a ne na kraju ovog našeg teškog i mukotrpnog puta. Siguran sam da u Srbiji ne postoji politika prihvatanja uspostavljanja diplomatskih odnosa sa Kosovom, a koja bi dobila većinu na izborima”, rekao je Nikolić.

On je negirao da je Zajednica srpskih opština drugo ime za autonomiju Srba u nezavisnoj državi Kosovo, već da se radi o definiciji autonomije Srba na Kosovu i Metohiji.

Nikolić je istakao da se, s obzirom na to da Beograd nikada neće priznati nezavisnost Kosova i Metohije, radi o nižem stepenu autonomije od onoga koji Kosovo ima u odnosu na Srbiju i da će o suštinskoj autonomiji za tu pokrajinu odlučivati Srbija.

“Ubijeđen sam da ćemo Vučić, Dačić i ja naći rješenje kojim možda neće svi biti potpuno zadovoljni, ali iza koga možemo potpuno da stanemo. Ali, svi moraju da znaju da će svako rješenje za Kosovo biti bolno”, rekao je predsjednik Srbije.

Nikolić je kazao i da je “sklon da vjeruje” da će sljedeće godine biti vanrednih parlamentarnih izbora, ali i naglasio da to zavisi od procjene lidera naprednjaka Vučića.

Nikolić je negirao da postoji sukob sa Vučićem, ali i primijetio da “stranka više ne brani njegove saradnike i zaposlene u kabinetu” i naveo slučaj Olivera Antića.

“Oliver Antić ostaće moj savjetnik i to se nikada nije dovodilo u pitanje. Ministarka Zorana Mihajlović hoće da kaže kada joj se neko ne sviđa. To je njen stil. U svemu treba imati mjeru, a preko mjere su komentari o tome ko treba da bude moj savjetnik”, rekao je predsjednik države.

Nikolić je naglasio i da je dobio otvorene prijetnje i da je o tome obavještena BIA, a za dešavanja u vezi sa liderom radikala Vojislavaom Šešeljom u Hagu rekao je da je to “na neki način i tragedija Srbije”.

/agencije/

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender