28. 10. 2021.

Poštivanje Dejtonskog sporazuma ne znači manju autonomiju Srpske

“Kreatori ovakve BiH su pokazali aroganciju prema svemu drugom osim porivu da na nivou BiH po svaku cijenu naprave instutucije koje bi bile silom poštovane. Tako je došlo i do koncepta promjene Dejtonskog sporazuma u vezi sa finansiranjem same BiH”, rekao je Dodik danas u Banjaluci na novogodišnjem prijemu za glavne i odgovorne urednike medija.

On je naglasio da je u Dejtonskom sporazumu i Ustavu BiH jasno navedeno da se BiH finansira od dotacija koje dolaze iz entiteta i da je tako bilo do 2002. godine, kada je kreiran novi model, koji je podrazumijevao potpunu fiskalnu suverenost BiH i nadležnost za pitanja koja nisu predviđena Ustavom niti Dejtonskim sporazumom.

“Promijenjeni način finansiranja BiH nije od koristi za Republiku Srpsku, kao ni institucije BiH i njihov institucionalni rad. Osjećamo štetu, jer je BiH ovakva kakva jeste preskupa, što je arogantna i što ne želi da vidi probleme lokalnih zajednica i entiteta. Stvarni život i dodir sa stanovništvom isključivo je na nivou eniteta, opština i kantona”, istakao je predsjednik Srpske i dodao da su institucije BiH samozodovoljne u svom postojanju i aposlutno nemaju odgovornosti prema nižim nivoima vlasti.

On je naglasio da je način finansiranja BiH nametnut i ne predstavlja dio sporazuma strana – Republike Srpske i Federacije BiH.

“Od toga da li ćemo se vratiti na dejtonsku BiH zavisi i naša dalja podrška BiH. Mi ne želimo da vidimo BiH izvan Dejtonskog sporazuma. Mi smo za BiH u skladu sa Dejtonskim sporazumom, a nasilnu i arogantnu BiH ne želimo i zato u svijesti naših ljudi, pa i nas političara, sve više egzistira ta vrsta priče o samostalnosti Srpske, koja je nacionalni cilj, a treba da bude i politički”, poručio je Dodik.

Izvor: Agencije

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender