16. 10. 2021.
Predstavljena monografija o Izraelu

Predstavljena monografija o Izraelu

Predstavljena monografija o Izraelu

Šef Predstavništva Republike Srpske u Izraelu Arie Livne rekao je da će ova knjiga doprinijeti još boljem razumijevanju dva naroda.

On je ocijenio da su odnosi Izraela sa Srbijom korektni, ali da su odnosi te zemlje sa Republikom Srpskom odlični.

Livne smatra da bi Izrael mogao mnogo više da učini za Republiku Srpsku.

“Borba protiv nacizma mora da bude svakodnevna i da dobro otvorimo oči da nam se nikad više ne ponovi ono što nam se desilo u Drugom svjetskom ratu, a posebno srpskom narodu”, upozorio je Livne.

Dekan Arhitektonsko-građevinskog fakulteta Milenko Stanković istakao je da su mladi graditelji iz Republike Srpske bili njeni najbolji amabasadori i da je graditeljski čin stvaranja protkan kroz čitavu monografiju. On je najavio i prevođenje monografije na engleski jezik.

Predsjednik ANURS-a Rajko Kuzmanović rekao je da je monografija nastala na osnovama stvarnog i nestvarnog, religijskog i naučnog, te sanjanog i stvarnog.

Prema njegovim riječima, mladi graditelji iz Republike Srpske, predvođeni dekanom Milenkom Stankovićem, bili su impresionirani ovom zemljom, a svoje oduševljenje iskazali su već u samom naslovu.

On je dodao da je opšti zaključak monografije da je Izrael uspio da afirmiše humano graditeljstvo u izuzetno teškim uslovima, kao i da je na impresivan način uredio vodni sistem.

Kuzmanović je istakao da je za Republiku Srpsku od neprocjenjivog značaja bezrezervna podrška i pomoć Izraela, koji je po površini nešto manji od nje, ali je po političkom i ekonomskom značaju u svjetskom vrhu.

Akademik Drago Branković istakao je da monografija po svom sadržaju i metodološkom pristupu predstavlja novinu, koja čitaocima ne nudi samo impresije o Izraelu, već u mnogim detaljima omogućava njegovo poređenje sa Republikom Srpskom.

“U svakom dijelu teksta vidljiva je želja autora da pomognu Republici Srpskoj kroz predstavljanje iskustava Izraela”, rekao je Branković.

Izdavač monografije su Arhitektonsko-građevinski fakultet banjalučkog Univerziteta i Akademija nauka i umjetnosti Republike Srpske.

/agencije/

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender