19. 10. 2021.
Srbac: Nije dobio platu, jer nije oženjen!

Srbac: Nije dobio platu, jer nije oženjen!

Srbac: Nije dobio platu, jer nije oženjen!

Darko Grahovac profesor fizičkog vaspitanja, koji je četiri godine zaposlen kao tehnički sekretar, platu za jul nije dobio, iako, kako tvrdi ostali radnici, jesu.

Slučajno ili ne, dio plate uplaćen mu je sat vremena prije našeg dolaska (RTRS) na zakazani razgovor sa direktorkom ove ustanove. Naša pitanja za konkretan slučaj bila su joj iznenađenje. Nešto kasnije direktorka ove javne ustanove obrazlaže zašto nije za sve radnike isplatila platu.

“Јa ne mogu da stavim njega koji nema ni porodicu neoženjen je, stavljam uvijek u prioritet radnike koji imaju porodicu , djecu pa da oni dobiju prvi platu”, kaže Danijela Vukotić, direktorka Centra za kulturu i sport opštine Srbac.

Ovakva objašnjenja ne poznaje Zakon o radu u kojem piše da poslodavac kada je riječ o plati ima jednaku obavezu prema svim radnicima.

“Zakon ne poznaje tu mogućnost da vi možete selektivno da isplaćujete platu nekome”, objašnjava Dušanka Makivić, portparol republičkog inspektorata.

Iako se bliži kraj godine, radnici u ovoj ustanovi primili su tek dio plate iz jula. Direktorka ovakvu situaciju pravda nedostatkom novca. Budžet im je sa 152 umanjen na 80 hiljada maraka. Platu kaže nije ni sebi uplatila.

Drago Ćirić , načelnik opštine Srbac kaže da „ona od iduće godine neće biti više direktor, jer nisam zadovoljan njenim radom. Direktori moraju sami da imaju svoju inicijativu i ideje da vode firmu”.

Danijela Vukotić dužnost direktora centra za kulturu i sport preuzela je 1. aprila prošle godine.

Ova javna ustanova zapošljava 12 radnika , a dug koji imaju prema poreskoj upravi premašio je 20 hiljada maraka.

/RTRS/

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender