25. 10. 2021.

Željko Joksimović: Jedva čekam da ponovo postanem otac

Za Željka Joksimovića je 2013. godina bila izuzetno uspješna i na poslovnom i na ličnom planu. Pop pjevač i kompozitor je održao mnogo koncerata u regionu i inostranstvu, za koje se tražila karta više, a predstojeće godine popularni muzičar i njegova supruga Jovana će dobiti najljepši poklon – dijete.

Par sa nestrpljenjem iščekuje trenutak kada će postati roditelji. Joksimovića trenutno gledamo u žiriju muzičkog takmičenja “Iks faktor”. Uloge sudije se, kaže, prihvatio zbog toga što ovaj šou daje šansu mladima i da među kandidatima vidi one koje imaju potencijal da postanu istinske zvijezde.

zeljko i jovana

Muzički šou-programi ovakvog tipa su prije svega televizijski spektakli sa mogućnošću da pojedinci zablistaju i skrenu pažnju na sebe – kaže na početku intervjua, za “Novosti”, Željko Joksimović.

– Na samim učesnicima je da li će da nastave da rade na sebi i posle eliminacije ili osvojene nagrade. Raduje me činjenica da u ovom šouu ima talenata koji mogu da postanu zvijezde. Za to je neophodan taj iks faktor koji odličnog muzičara razlikuje od zvijezde.

Rečima je teško objasniti, ali svako od nas može da prepozna zvijezdu kada je vidi. Za to su potrebni dobar glas, lična prezentacija i komunikacija sa publikom, kao i enegrija koju emituje. Sve u jednom…

* Mnogi smatraju da ste previše strogi prema takmičarima?

– Mislim da sam realan i trudim se da u pojedincu vidim sve ono što je neophodno da bi neko postao zvijezda. Takvih je malo, a još teže je to procijeniti u nekoliko minuta. Kriterijum je, samim tim, oštriji ali bolji. Ulogu člana žirija ne posmatram kao osoba koja bi trebalo da daje samo komplimente onima koji žele procjenu svojih kvaliteta. Lijepe reči, svima koji vrijede, darivaće njihovi budući obožavaoci.

* Zašto insistirate na tome da kandidati pjevaju domaće pjesme?

– Mislim da se oko svega digla veća fama nego što je to izgledalo tokom audicija. Od 300 kandidata čak 280 je pejvalo na engleskom jeziku. Logično je bilo da zatražim da čujem i neku domaću pjesmu. Mislim da bi svako uradio isto.

* Najavili ste za sljedeću godinu novi album i veliki beogradski koncert?

– Album ću završiti na proljeće, a veliki koncert slijedi kasnije tokom godine. Biće tu mnogobrojnih pjesama koje će izaći iz mog dosadašnjeg muzičkog standarda, slične kao posljednji singl “Ludak kao ja”, ali i kompozicija koje njeguju sve one pravce kao do sada. Dugo radim na ovom albumu i mnogo mi znači kakva će biti reakcija publike, ali sam nekako uvjeren da ih neću razočarati. Naprotiv!

Željko Joksimović: Muzika je u našoj državi posljednja rupa na svirali!

* Pjesma “Miljacka”, koju ste komponovali za Halida Bešlića, pretenduje da postane evergrin. Da li ste mogli da pretpostavite da će se to dogoditi?

– Za ovu pjesmu je vezana vrlo zanimljiva priča. “Miljacka” je odmah postala hit u Bosni i Hercegovini, ali se tek poslije dve godine to dogodilo u Srbiji… Ona je dokaz da sve dobre kompozicije kad-tad dođu do publike u onoj mjeri u kojoj zaslužuju, a ova pjesma je, zaista, omiljeni evergin publike.

* Kako danas vidite muzičku scenu u Srbiji?

– Vlada ogromna kriza autorstva. Suštinski, kakva nam je zemlja, takva nam je i kultura. Raduje me to što mnogi žele da postanu pjevači, pa se tako nadam da će iz toga jednog dana proizaći i pravi kvalitet.

* Kako komentarišete odluku RTS da Srbija sljedeće godine ne učestvuje na “Evrosongu” i koliko ćemo, po vašem mišljenju, izgubiti što se nećemo pojaviti na ovom takmičenju?

– Kao čovjeku koji je potpuno svjestan finanijske krize našeg društva, iskreno mi je žao što je učešće na jednoj divnoj međunarodnoj manifestaciji olako odbačeno zbog novca, a zapravo sve košta kao nekoliko epizoda domaćih serija. Koliko gubimo što nećemo biti prisutni u Kopenhagenu? Nije nam prvi put da pauziramo, vratićemo se ako bude dovoljno prave enegrije i pravih ljudi na pravim mjestima.

* Sljedeće godine ćete postati otac po drugi put. Spremate li se već za dolazak novog člana porodice?

– April, kada smo rođeni Jovana i ja, će po svemu sudeći, biti i mjesec kada ćemo dobiti bebu. Pripremamo se polako za taj dan, ali se trudimo i da naši životi teku normalno, onako kako nam odgovara. Sve što treba, dogodiće se u pravom trenutku.

* S obzirom na to da iz prvog braka imate ćerku Minu, priželjkujete li sina?

– Mina je zaista divna. Ne opterećujem se u ovom trenutku polom djeteta, želimo da sve protekne kako treba.

* Da li je Jovana zahtevna trudnica i hoćete li joj ispuniti želju da prije porođaja zajedno negdje otputujete?

– Po mom mišljenju, nije zahtjevna, a želje sam joj ispunjavao i kad nije bila u drugom stanju. Sad ih samo bolje čujem! Što se putovanja tiče, bili smo zajedno u Londonu na finalu britanskog “Iks faktora”, ali ostaje još nekoliko nedjelja do trenutka kada neće moći da putuje, tako da ćemo pratiti situaciju i odlučiti da li ćemo negdje otići na nekoliko dana.

* Najavili ste duet sa Tonijem Cetinskim. Da li ste već snimili pjesmu?

– Polako završavamo. Pesma je u fazi obrade i uskoro ćemo je predstaviti. Ja sam radio muziku, aranžman i produkciju, a kakva će biti, sačekajte još malo. Neka bude iznenađenje.

* Rekli ste da je Jovana vaša životna inspiracija. Da li ste joj posvetili neku pesmu ili možda sve?

– Jovani sam posvetio svaku pjesmu u kojoj uživa i poneko moje izvođenje, baš kao i sve one trenutke koje ćemo zajedno pamtiti.

* Šta ćete sebi i drugima poželjeti u 2014. godini?

– Svojim bližnjima i sebi želim radost, zdravlje i mir. Normalne želje koje svaki čovjek ima. To želim i vašim čitaocima.

/Novosti/

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender