28. 10. 2021.
Miroslavljevo jevanđelje ponovo dostupno javnosti 2. januara

Miroslavljevo jevanđelje ponovo dostupno javnosti 2. januara

Miroslavljevo jevanđelje ponovo dostupno javnosti 2. januara

Miroslavljevo jevanđelje, najstariji i najvredniji sačuvani srpski ćirilični rukopis, biće dostupno za javnost u četvrtak 2. januara u Narodnom muzeju.

Kako je saopšteno, Јevanđelje će biti izloženo od 12 do 20 sati na prvom spratu Narodnog muzeja.

Јevanđelje je nastalo osamdesetih godina XII vijeka po narudžbini humskog kneza Miroslava, o čemu govori zapis na posljednjem listu knjige. Knez Miroslav je bio brat raškog velikog župana Stefana Nemanje, čijoj je 900-toj godišnjici rođenja posvećena aktuelna izložba.

O značaju koji prevazilazi lokalnu kulturu svjedoči i upisivanje Miroslavljevog jevanđelja u UNESCO-vu Listu svjetske kulturne baštine i to registar Sjećanje svijeta 2005. godine.

Upis u ovu listu potvrda je izuzetnog značaja i vrijednosti Miroslavljevog jevanđelja, a ujedno i obaveza njegovog očuvanja za dobrobit čovječansva, navode iz muzeja.

Pored originalnog primjerka ovog četvrtka biće izloženo i prvo fototipsko izdanje Miroslavljevog jevanđelja, koje je priredio LJubomir Stojanović i koje je 1897. godine štampano u Beču. Ono svjedoči o jasnoj percepciji stručnjaka s kraja 19. vijeka, izuzetnom značaju i vrijednosti ove rukopisne knjige iz koje je proizašla i potreba priređivanja fototipskog izdanja.

Miroslavljevo jevanđelje izlaže se kao dio pratećih programa izložbe “Zavjeti i poruke. Stefan Nemanja – devet vijekova”.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender