19. 10. 2021.
Uhapšen bivši ”udbaš” Josip Perković

Uhapšen bivši ”udbaš” Josip Perković

Uhapšen bivši ”udbaš” Josip Perković

Bivši agent jugoslovenske tajne službe UDBA Јosip Perković i njegov kolega, nekadašnji šef službe državne bezbjednosti bivše Јugoslavije, Zdravko Mustač, uhapšeni su jutros u okviru policijske akcije sprovedene nakon stupanja na snagu Evropskog naloga za hapšenje.

Osim njih dvojice uhapšeno je još osam lica, a najavljuje se da će ih biti ukupno 13.

Evropski nalog za hapšenje za Perkovića i još nekoliko lica isporučen je Hrvatskoj, dan nakon priključenja Evropskoj uniji, 1. jula prošle godine, ali ga ona nije ispoštovala sve dok joj nije zaprijećeno sankcijama.

Hapšenje Perkovića i ostalih još ne znači da će oni biti izručeni ili osuđeni.

ЈOSIPOVIĆ: SVE U RUKAMA POLICIЈE I PRAVOSUĐA

Predsjednik Hrvatske Ivo Јosipović izjavio je danas, povodom hapšenja bivšeg agenta jugoslovenske tajne službe Udbe Јosipa Perkovića, da je sada sve u rukama policije i pravosuđa.

Јosipović je dodao da nema nikakvih posebnih komentara o hapšenju, podsjetivši da je od danas na snazi primjena evropskog naloga sa hapšenje bez vremenskog ograničenja.

“Zakon je na snazi i primjenjuje se jednako prema svima”, rekao je Јosipović, prenose hrvatski mediji.

Upitan zašto da li je slučaj Perković mogao biti riješen ranije, Јosipović je rekao da je danas prvi dan stupanja na snagu zakona o evroposkoj potjernici.

“Prema tome nije moglo brže, čini mi se”, rekao je on.

Inače, Perkovićev sin Saša je Јosipovićev savjetik za bezbjednost, što su mnogi dovodili u vezu sa odugovlačenjem “slučaja Perković”, pa i pokušaj sprovođenja ustavnih promjena kako bi se bivšem udbašu sudilo u Hrvatskoj.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender