28. 10. 2021.

Čovjek godine: Edvard Snouden

Snoudenovo oslobađanje tajnih materijala se smatra najznačajnijim curenjem informacija u američkoj istoriji. Serija otkrivanja počela je u junu ove godine, sa podacima o presretanju telefonskih poziva u mnogim zemljama. Dokumenti su objavljeni u američkom listu “Vašington post” i britanskom “Gardijanu”, koji su izjavili da su do sad izbacili samo jedan odsto informacija.

Subjekat kontraverze, Snouden nazivan je herojem, zviždačem, disidentom, izdajnikom i patriotom. Kako je izjavio, njegov motiv za davanje podataka javnosti je “da informiše javnost šta se radi u njihovo ime i protiv njih“. Američka vlada ga smatra bjeguncem, a optužili su ga za špijunažu i krađu vladinih podataka. Njegov kolega po odavanju poverljivih dokumenata, osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž, izjavio je da je Snouden pravi heroj koji se ponio izuzetno hrabro i pozdravio njegov potez.

Prema američkim zvaničnicima, nijedan od materijala koje je objavio Vikiliks nije imao oznaku višu od “Secret” (tajna), dok su mnogi dokumenti NSA, koje je odao Snouden, imali oznaku “Top secret”, ili su imali čak i pečat maksimalne tajnosti. Italija, Grčka, Austrija, Nemačka, Španija, Izrael, Kanada, samo su neke od zemalja koje su prišluškivane.

Među njima su i Ujedinjene nacije i zvaničnici Evropske Unije. NSA je tražila podatke i od Majkrosofta, Gugla, Jahua, Fejsbuka i morala je da im isplati više miliona dolara kako bi pokrili troškove njihovog “sertifikovanja” za program prisluškivanja.

Opradvadanje za špijuniranje dao je direktor američke NSA, Kit Aleksander, koji je branio programe praćenja onlajn komunikacija, ističući da je zahvaljujući njima osujećeno na desetine terorističkih zavjera.

Prema istraživanju lista Ju-Es-Ej tudej i Pju istraživačkog centra, ljudi starosti od 18 do 29 godina, u SAD, u 60 odsto slučajeva podržavaju Snoudena, dok kod starijih od 65 godina taj broj iznosi samo 36 odsto.

Odbjegli američki službenik Edvard Snouden rekao je da je postigao ono što je naumio.

– Za mene, u pogledu lične satisfakcije, misija je već postignuta. Već sam pobedio – rekao je Snouden i dodao da “čim su novinari mogli da rade, sve što sam pokušavao da uradim je potvrđeno”.

Izvor: Telegraf.rs

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender