20. 10. 2021.
Isak Asimov, 1964: Evo kakva će biti 2014. godina

Isak Asimov, 1964: Evo kakva će biti 2014. godina

Isak Asimov, 1964: Evo kakva će biti 2014. godina

Godine 1964, upitali su Isaaca Asimova kako on misli da će izgledati 2014. godina. Njegova predviđanja nečega što će se desiti decenijama u budućnosti nevjerovatno su precizna.

“Vozila sa “robotiziranim mozgom” bit će moguće podesiti da idu na određenu destinaciju. Ona će prelaziti razdaljine bez uticaja sporih ljudskih refleksa. Sigurno i precizno dolaziti na destinacije”, izjavio je Isaac Asimov 1964.

Danas, na početku 2014, godine, Google je već uspio napraviti vozilo kojim upravlja software i, u suštini roboti, kojemu je moguće odrediti destinaciju na koju će otići bez ljudskog uticaja. Na aerodromu Heathrow već nekoliko godina postoje mala vozila za prevoz putnika na aerodromu, koji posjeduju vlastite saobraćajnice, gdje nema vozača. U toku ove godine, sličan sistem će biti postavljen u dijelu Londona, gdje će vozila bez vozača zamijeniti javni transport i taxi službe.

“Komunikacije će biti audiovizuelne i biti će moguće vidjeti kao i čuti osobu sa kojom komunicirate telefonom. Ekran neće koristiti ljudima samo da vas pozovu i vide tokom razgovora, nego i za proučavanje dokumenata i fotografija, čak i za čitanje knjiga. Sateliti koji će lebdjeti oko planete, činit će mogućim da direktno nazovete nekoga na bilo kojoj tački na internetu, uključujući i metereološke stanice na Antarktiku.”

Naravno, sa napretkom smartphone telefona, pa čak i ranije, video pozivi su postali svakodnevnica, a zahvaljujući komunikacijskim satelitima, već odavno može zvati metereološke stanice na najzabačenijim dijelovima planete.

“Roboti neće biti tako česti niti tako dobri ali će postojati u 2014. godini.”

 

Već nekoliko godina postoji humanoidni robot Asimo. Nema ih puno, i nije naš najbolji…. ali postoji.

Svijet u 2014. godini će imati nekoliko rutinskih poslova, koje neće moći raditi roboti i bit će potrebna ljudska snaga. Školovanje ljudi će se zbog toga morati preorijentisati i prilagoditi. Zbog toga će svi studenti na univerzitetima učiti osnove računalnih tehnologija, a studenti će morati dovesti do savršenstva svoje sposobnosti korištenja računalni tehnologija i računalnih jezika, i to svih onih koji će se razviti iz Fortrana.”

Danas se u okviru školovanja, čak i u srednjim školama uče programski jezici, a posebno na fakultetima koji su orijentirani na tehnologiju. Skoro je nemoguće dobiti i posao bez poznavanja makar osnova upotrebe računalnih tehnologija.

“Čovječanstvo će patiti od dosade, bolesti koja će se širiti svake godine, i biti sve teža. Ovo će imati ozbiljne mentalne, emocionalne i sociološke posljedice po ljudsko društvo, i usuđujem se reći da će psihijatrija biti najvažnija medicinska specijalizacija u 2014. godini.”

Asimov je također dao još “predskazanja” koja uključuju 3D tehnologiju TV uređaja, bežične uređaje koji se energijom napajaju iz baterija, obroke iz mikrovalne, programibilne kuhinjske aparate….

Isaac Asimov je bio profesor biohemije na univerzitetu u Bostinu i jedan od najpoznatijih pisaca naučne fantastike. Napisao je preko 500 knjiga.

Muskiportal/Radiosarajevo.ba

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender