16. 10. 2021.
Grijanje 24 časa od 25. decembra

Grijanje 24 časa od 25. decembra

Otklonjeni kvarovi na vrelovodnoj mreži

Gradonačelnik Banjaluke Slobodan Gavranović i direktor „Toplane“ Mićo Milovanović obišli su danas mjesta na kojima je došlo do kvarova na vrelovodnoj mreži „Toplane“, te konstatovali da su svi kvarovi otklonjeli i da će od podneva potrošači imati grijanje.

Gavranović je istakao da su ekipe za sanaciju bile angažovane danonoćno na detekciji i sanaciji kvarova, bez obzira na praznike, te da su uložili maksimalne napore da ih poprave i obezbijede građanima grijanje.

„Svake godine imamo slične probleme. Nesretna okolnost je to što smo pred praznike na četiri ili pet lokacija imali velike kvarove koje smo istog dana identifikovali, otvorili punktove i započeli aktivnosti na sređivanju stanja“, rekao je Gavranović novinarima.

On je naglasio da je sistem star više od 40 godina i da je u izuzetno lošem stanju, te dodao da će se do kraja sezone grijanja naći rješenje da se ovo pitanje dugoročno riješi u Banjaluci.

Gavranović je napomenuo da je rješenje dotrajalne toplovodne mreže „teško“ nekoliko stotina miliona KM i poručio da se mora doći do trajnog rješenja.

Prema njegovim riječima, grad je trenutno u pregovorima sa dvije kompanije o mogućnostima revitalizacije sistema.

„Imamo ozbiljnu ponudu kompanije iz okruženja koja nudi varijantu da kroz revitalizaciju sistema i projektovane uštede, koje se mogu obezbijediti na energentu i razlikama u cijeni, oni praktično otplaćuju svoj dio ulaganja kroz neki vremenski period u kome bi oni upravljali sistemom, a nakon toga sistem bi predali gradu u ispravnom stanju nakon cjelokupne revitalizacije i novih izvorišta energije, odnosno promjene energenta“, rekao je Gavranović.

On je dodao da se vode pregovori i sa jednom kompanijom iz Austrije, gdje bi delegacija grada ovih dana trebala otići, kako bi bili nastavljeni razgovori i predložen projekat.

„Kada dođe vrijeme razgovaraćemo i odlučićemo da li će to biti javno-privatno partnerstvo ili koncesija“, naglasio je Gavranović.

On je podsjetio da je prije nekoliko godina urađena projektna dokumentacija za revitalizaciju cjelokuopnog vrelovoda, za koju su potrebna ogromna sredstva – tada više od 45 miliona dolara.

/agencije/

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender