16. 10. 2021.
Zarobljeni u ledu: Uživamo i čekamo (VIDEO)

Zarobljeni u ledu: Uživamo i čekamo (VIDEO)

Svi oslobođeni iz leda Antarktika (VIDEO)

Operacija spašavanja počela je rano jutros, a helikopter sa kineskog ledolomca je već prebacio tri grupe od 12 ljudi na australijski ledolomac “Aurora australis”.

Kako javlja BBC, 52 putnika sa broda koji je prije tri nedjelje krenuo u naučno-turističku misiju biće prebačeni na bezbjedno, dok će 22 člana posade na brodu sačekati da mu ledolomci prokrče put.

Operacija spašavanja će trajati oko pet sati, a ranije je više puta odlagana zbog ledene kiše i vjetra. Do zarobljenog broda su pokušala da stignu i tri ledolomca, ali nisu uspjeli.

“Stigao je kineski helikopter. Sada je 100 odsto sigurno da nas vode odavde. Veliko hvala svima”, napisao je lider naučne ekspedicije Kris Tarni.

U ranije izdatom saopštenju je navedeno da su svi putnici sa ruskog broda bezbjedni i dobro, ali i da se očekuje da i danas misija spašavanja bude odložena.

Pedesetdvoje turista, naučnika i novinara krenuli su prije tri nedjelje na komemoratvino turističko-naučno misiju trasom istorijske ekspedicije na Antarktik od prije jednog vijeka (1911-1914.) australijskog istraživača ser Daglasa Mosona.

Turistički brod, sa 76 putnika i članova posade, ostao je od “katoličkog” Božića zarobljen u ledenim vodama Antarktika u blizini Komonvelt beja na 2700 kilometara južno od Hobarta, prestonice ostrva Tasmanija kod Australije.

/B92,agencije/

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender