21. 10. 2021.

Anđelković: Južni tok jača pozicije Republike Srpske i Srbije

“Ne treba popuštati pred pritiscima. Kada je reč o Republici Srpskoj, nemamo mogućnosti nimalo da popuštamo, jer se radi o njenom opstanku, a kada je reč o Srbiji, ako je već napravljena šteta, ne treba da se ide dalje od toga”, rekao je Anđelković u intervjuu Srni.

Anđelković smatra da će izgradnja gasovoda “Južni tok” ojačati geopolitički položaj Srbije i Srpske, koje će postati neka vrsta energetskog čvorišta i dobiti dodatnu ekonomsku šansu, a i Rusija tako postaje mnogo više zainteresovana za odbranu srpskih nacionalnih interesa.

Što se tiče loših stvari u 2013. godini, može se govoriti o kontinuitetu pritisaka na Srpsku – sada u novom ruhu kroz odluku “Sejdić-Finci” i kroz pokušaje centralizacije BiH.

On ističe da je Srbija i dalje pod pritiscima zbog Kosova, koji se nastavljaju u kontinuitetu, i ocjenjuje da je Beograd pokazao visok stepen popuštanja, iako je pitanje da li je mogao da postupi drugačije.

“Smatram da je trebalo je pružiti uporniji otpor, poput onoga koji postoji u Republici Srpskoj. Međutim, Srbija je bila mnogo pasivnija i popustljivija kada je riječ o Kosovu”, navodi Anđelković.

On vjeruje da će iduću godinu obilježiti izbori i u Republici Srpskoj i u Srbiji, ali da je veoma važno da se nađe modalitet da, bez obzira na sve unutrašnje podjele, izbori nikada ne budu faktor slabljenja.

“Niko ne sme da prihvati da zbog dolaska na vlast ili očuvanja vlasti pravi takve ustupke koji bi ugrozili snagu Republike Srpske i njen dejtonski status”, poručuje Anđelković.

On napominje da će strani faktor pokušavati da iskoriste izbore kako bi domaće političare ucijenili podrškom ili kako bi djelovanjem protiv njih došli do određenih ustupaka.

Kada je riječ o obilježavanju sto godina od početka Prvog svjetskog rata, Anđelković smatra da Srbi imaju sreću što u tome imaju saveznike, jer je Rusija čvrsto na poziciji borbe protiv istorijskog revizionizma, kao i neki uticajni krugovi u Francuskoj i pojedinim drugim državama.

Anđelković ocjenjuje da će i iduće godine Kosovo i evropske integracije Srbije biti i dalje povezani i da Zapad od Beograda traži neku vrstu “ne de jure, nego de fakto prihvatanja Kosova kao susjeda”.

Što se tiče procesa pred Međunarodnim sudom pravde po međusobnim tužbama za genocid Hrvatske i Srbije, Anđelković navodi da je protiv tog procesa, ali da smatra da je hrvatska tužba zasnovana na lažima, dok je tužba Srbije – utemeljena.

“Mi znamo da je nad Srbima izvršen genocid. Mislim da je u javnosti stvorena pogrešna predstava da su te dve tužbe iste, ali nije isto da li vam neko stvarno načini zlo i vi njega tužite ili neki laže da ste mu učinili zlo – pa vas tuži”, naveo je Anđelković.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender