19. 10. 2021.
Dogodilo se na današnji dan

Dogodilo se na današnji dan

Dogodilo se na današnji dan

106. p.n.e. – Rođen je rimski pisac, filozof, političar i čuveni govornik Marko Tulije Ciceron. Zaslužan je za prenošenje i popularizaciju grčke kulture i najznačajniji je predstavnik eklekticizma u filozofiji posljednjeg vijeka p.n.e. Ubijen je 43. po nalogu Marka Antonija kojeg je oštro napao u svojim besjedama – “filipikama” (“Besjede o besjedništvu”, “O besjedniku”, “O prijateljstvu”).

1795. – Nakon poraza ustanka Tadeuša Košćuškog Pruska, Austrija i Rusija sklopile su tajni ugovor o trećoj podjeli Poljske.

1815. – Austrija, Britanija i Francuska su stvorile vojni savez protiv Pruske i Rusije.

1868. – U Japanu je ukinuta institucija šoguna i započela “prosvjetiteljska era” dinastije Meidži. Car Mucuhito uspostavio je centralnu carsku vlast, sproveo reforme po evropskom uzoru i otvorio put ka brzom razvoju Japana.

1875. – Umro je francuski leksikograf i enciklopedista Pjer Atanaz Larus, izdavač “Velikog svjetskog riječnika XIX vijeka” u 17 tomova (1866). Izdavačka kuća “Larus” kasnije je postala jedna od najpoznatijih u svijetu.

1904. – Rođen srpski pisac i likovni kritičar jevrejskog porijekla Oto Bihalji Merin, koji je s bratom Pavlom 1928. osnovao izdavačku kuću “Nolit” i uređivao književno-politički časopis “Nova literatura”. Potom je zbog političkog progona prinuđen da emigrira i u Njemačkoj je uređivao časopis proleterskih pisaca “Linkskurve”, a u Parizu je 1933. osnovao Institut za borbu protiv fašizma. Otišao je 1936. u Španiju, gdje se na strani republikanaca borio protiv fašističkih snaga Fransiska Franka. Likovnim i književnim studijama znatno je doprinio tumačenju i shvatanju savremenog stvaralaštva. Djela: roman “Doviđenja u oktobru”, eseji i umjetnička kritika “Osvajanje neba”, “Misli i boje”, “Susreti sa mojim vremenom”, “Jugoslovenska skulptura XX vijeka”, “Graditelji moderne misli”, “Naivna slika svijeta”, “Prodori moderne umjetnosti”, “Kraj umjetnosti u doba nauke?”, “Maske svijeta”, “Re-vizija umjetnosti”, “Modern German art”, “Goja i mi”, “Kapričosi”, “Užasi rata”, “Anri Ruso, život i djelo” (sa suprugom Lizom), monografije “Krsto Hegedušić”, “Gabrijel Stupica”, “Bogosav Živković”, “Vangel Naumovski”, djelo o Španskom građanskom ratu “Španija između smrti i rađanja”.

1924. – Engleski egiptolog Hauard Karter pronašao je u Dolini kraljeva u blizini Luksora u Egiptu sarkofag faraona Tutankamona.

1926. – Umro je češki pisac Jaroslav Hašek, koji je svjetsku slavu stekao nedovršenim humorističko-satiričnim romanom “Doživljaji dobrog vojnika Švejka u svjetskom ratu”. Roman je preveden na mnoge jezike, po njemu je snimljeno više filmova, a adaptiran je i za pozornicu.

1931. – Umro je francuski maršal Žozef Žak Sezer Žofr,tvorac ratnog plana Francuske u Prvom svjetskom ratu i pobjednik bitke na Marni 1914. Krajem 1916. je smijenjen s položaja glavnokomandujućeg francuskih armija zbog neuspjeha u operacijama 1915. i 1916.

1961. – SAD su prekinule diplomatske odnose s Kubom.

1967. – Džek Rubi, koji je ubio Li Harvi Osvalda prije nego što je Osvald stigao na sud zbog ubistva predsjednika SAD DŽona Kenedija, umro je u bolnici.

1970. – U Brazavilu je usvojen ustav kojim je Kongo-Brazavil proglašen Narodnom Republikom Kongo.

1977. – Međunarodni monetarni fond odobrio je Velikoj Britaniji oko četiri milijarde dolara zajma za podršku britanskoj valuti. To je bio najveći zajam u tridesetgodišnjoj istoriji MMF-a.

1980. – Predsjednik SFR Jugoslavije Josip Broz Tito primljen je u Klinički centar u Ljubljani. Pošto operacija na krvnim sudovima nije uspjela, 3. februara mu je amputirana noga.

1990. – Panamski general Manuel Antonio Norijega, predao se trupama SAD nakon 10 dana provedenih u vatikanskoj ambasadi. Norijega je potom deportovan na Floridu gdje mu je suđeno.

1990. – U željezničkoj nesreći na jugu Pakistana poginulo je 307 ljudi kada je ekspresni voz udario u kompoziciju teretnog voza.

1993. – Predsjednici Rusije i SAD Boris Jeljcin i Džordž Buš potpisali su sporazum o smanjenju nuklearnog oružja za dvije trećine.

1994. – U Sibiru se srušio ruski putnički avion “Tupoljev-154”. Poginula su sva 124 putnika i člana posade.

1996. – Predstavnici međunarodnih mirovnih snaga u Bosni saopštili su da je u toj zemlji, nakon završetka rata, ostalo četiri do pet miliona mina i da će ćišćenje minskih polja trajati oko 30 godina.

2001. – Letonski supermaratonac Georg Jermolajev postavio je novi svjetski rekord u trčanju na duge staze, pretrčavši pet hiljada kilometara za 888 časova i 42 minuta. To je bio prvi svjetski rekord u novom milenijumu.

2002. – Generalni sekretar UN Kofi Anan odobrio je osnivanje suda za ratne zločine počinjene tokom desetogodišnjeg rata u Sijera Leoneu.

2003. – U intervenciji policije na smirivanju uličnih protesta u Karakasu (Venecuela) između grupe simpatizera i protivnika predsjednika Huga Čaveza, poginule su najmanje dvije osobe, a 78 je povređeno.

2004. – Egipatski avion “boing 737” srušio se u Crveno more. Poginulo je svih 148 putnika i članova posade, uglavnom Francuza koji su ljetovali u Egiptu.

2006. – Umro je Urbano Lacaro koji je uhvatio fašističkog diktatora Benita Musolinija u trenutku kada je on pokušao da izbjegne savezničke snage. Lacaro je bio pripadnik italijanskog pokreta Otpor za vrijeme II svjetskog rata.

2007. – Odlukom švedskog parlamenta najstarije novine na svijetu, “Post-ok Inrikes Tidnigar” prestale su da izlaze u štampanoj formi i od tada su dostupne samo na Internetu. Te novine su počele da izlaze 1645. godine.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender