25. 10. 2021.

SIPA češlja izvoz oružja iz FBiH

Izvor blizak bezbjednosnim agencijama rekao je da će Sipa kontrolisati izvoz 46,25 miliona kapisli koje je goraždansko preduzeće “Unis gineks” prodalo firmi “Ruag” iz Mađarske, izvoz 5,25 miliona inicijalnih kapisli koje je isto preduzeće prodalo firmi “Special tactical supplies” iz Bugarske, te prodaju 8,5 miliona kapisli egipatskoj firmi “Shoubra company for engineering”.

Isti izvor naveo je da će “pod lupom” biti i “Unis gineksova” prodaja 4,04 miliona inicijalnih kapisli firmi “Famae” iz Čilea, 1,3 miliona kapisli firmi “Leader trading” iz Njemačke, 5,5 miliona kapisli makedonskoj firmi “Sumbro trade dooel”, te 14 miliona inicijalnih kapisli firmi “Sme ordonance” iz Malezije.

Biće kontrolisana i prodaja 14,5 miliona inicijalnih kapisli različitih kalibara koje su iz “Unis gineksa” završile u rumunskoj firmi “CN Romari S.A.S.C. uzina mecanica Cugir” i 22 miliona kapisli prodatih u Saudijsku Arabiju.

Sipa će provjeravati i način na koji je “Unis gineks” prodao 30 miliona inicijalnih kapisli turskoj firmi “Ozkursan”, a predmet kontrole biće i prodaja 60 miliona kapisli takođe turskoj firmi “Anatolija fisek”.

“Pod lupom” će biti i firma “PD Igman” iz Konjica koja je u Saudijsku Arabiju prodala više od 20 miliona komada različite municije, a na provjeri će biti i “Fabrika mašina i hidraulike BNT” iz Novog Travnika koja je u Avganistan izvezla 23 minobacača kalibra 82 milimetra sa pripadaućom opremom i 120 komada RAP-a za haubicu kalibra 122 milimetra.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender