25. 10. 2021.
Za urbanistički plan 210.000 KM

Za urbanistički plan 210.000 KM

Za urbanistički plan 210.000 KM

Tender za izbor najpovoljnijeg ponuđača za izradu urbanističkog plana grada biće raspisan početkom ove godine, a u te svrhe je u budžetu za 2014. godinu planirano 210.000 KM.

Ovo je “Glasu Srpske” rekla načelnik Odjeljenja za prostorno uređenje u Gradskoj upravi Mira Sofilj.

Dodala je da su nastavak izrade i usvajanje ovog dokumenta planirani u 2015. godini.

– Sredstva za nastavak izrade i završetak urbanističkog plana biće predviđena u budžetu za 2015. godinu – dodala je Sofiljeva.

Podsjetila je da je početkom oktobra 2013. godine Skupština grada usvojila odluke o izradi urbanističkog plana grada i stratešku procjenu uticaja na životnu sredinu ovog dokumenta.

– U novembru je imenovan savjet za izradu ovog plana i objavljen javni poziv zainteresovanim licima, vlasnicima nekretnina, korisnicima prostora i učesnicima u njegovoj izgradnji i uređivanju da dostave svoje prijedloge i sugestije za određena planska rješenja na zemljištu ili objektima, odnosno objektu u njihovom vlasništvu. Komunalne i javne institucije trenutno rade na pribavljanju smjernica za izradu plana i formiranje informaciono-dokumentacione osnove – objasnila je Sofiljeva.

Gradonačelnik Slobodan Gavranović rekao je da Banjaluka već pet godina čeka na izradu ovog planskog dokumenta koji bi trebalo da riješi mnoge probleme.

– Sporo dobijanje urbanističko-tehničkih uslova i dozvola za građenje trebalo bi da bude umanjeno formiranjem ovog plana. Bez njega je do sada jako teško bilo koncipirati prostor – rekao je Gavranović.

Odbornik NDS-a u Skupštini grada Milenko Jaćimović naglasio je da je urbanistički plan osnovni dokument bez kojeg se ne mogu raditi regulacioni planovi i druga planska dokumenta.

– Ne smatram da je planirana suma za izradu plana u ovoj godini prevelika, jer nije nimalo jednostavno napraviti ovaj dokument. U njegovoj izradi učestvovaće timovi stručnjaka iz različitih oblasti. To je posebno značajno ako se uzme u obzir da je u Banjaluci u posljednjih nekoliko godina bilo nekoliko slučajeva odrona, klizišta i slijeganja zemljišta – rekao je Jaćimović.

Članovi

Savjet za izradu urbanističkog plana grada ima 15 članova. Njegova je uloga da prati izradu dokumenta prostornog uređenja i zauzima stručne stavove prema pitanjima opšteg privrednog i prostornog razvoja područja na koje se ovaj dokument odnosi.

/Glas Srpske/

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender