19. 10. 2021.
Dogodilo se na današnji dan

Dogodilo se na današnji dan

Dogodilo se na današnji dan

1494. Štamparija u Cetinju štampala je prvu knjigu na srpskom jeziku – “Oktoih prvoglasnik” Đurđa Crnojevića i štampara Makarija, jednu od najviše korišćenih bogoslužnih knjiga u Srpskoj pravoslavnoj crkvi.

1717. Engleska, Francuska i Holandija formirale su Trojnu alijansu da bi se suprotstavile ambicijama Španije u južnoj Evropi.

1785. Rodjen je njemački pisac Jakob Grim, osnivač savremene germanistike. S bratom Vilhelmom sakupio je i objavio čuvene priče i bajke za djecu. Započeo je rad na velikom “Njemačkom riječniku” (1852.). Prevodio je srpske narodne pjesme koje je
sakupio Vuk Stefanović Karadžić.

1797. Francuski general Napoleon Bonaparta pobijedio je Austrijance kod Rivolija u Italiji.

1809. Rođen je francuski učitelj Luj Braj, koji je 1829. pronašao sistem pisma za slijepe (Brajova azbuka).

1842. U dvorani Teatra na Djumruku vojni kapel majstor Josif Šlezinger, kapelnik kneza Miloša Obrenovića, priredio je prvi javni muzički koncert u Beogradu.

1890. Rodjen je srpski političar, slikar i novinar Moša Pijade, član Komunističke partije od 1920. i visoki državni i partijski funkcioner poslije Drugog svjetskog rata. U novembru 1943. organizovao je u Jajcu Telegrafsku agenciju nove Jugoslavije (Tanjug), a poslije rata je bio predsjednik Skupštine FNR Jugoslavije.

1892. Rođen je srpski pisac i književni kritičar Milan Bogdanović. Bio je urednik “Srpskog književnog glasnika”, časopisa “Danas” (s Krležom) i “Književnih novina”, upravnik pozorišta u Novom Sadu i Beogradu, član Srpske akademije nauka. Cjelokupna njegova djela objavljena su u višetomnoj knjizi “Stari i novi”.

1932. Vlada Indije proglasila je ilegalnim Indijski nacionalni kongres i uhapsila vodju Mahatmu Gandija, što je izazvalo talas štrajkova u zemlji.

1944. Savezničke snage su u Drugom svjetskom ratu počele napad na njemačke položaje na Monte Kasinu, duž najvišeg dela Apeninskog poluostrva. U žestokim borbama je razoren gradić Kasino i najstariji benediktinski manastir, koji je 529. podigao osnivač tog reda Sveti Benedikt od Nursije.

1948. Velika Britanija je priznala Burmu kao nezavisnu republiku s prvim premijerom Takinom Nuom.

1951. Sjevernokorejske i kineske trupe su u Korejskom ratu zauzele Seul.

1958. Sovjetski “Sputnjik I”, prvi vještački satelit lansiran u oktobru 1957., raspao se i pao na Zemlju.

1960. U saobraćajnoj nesreći je poginuo francuski pisac Alber Kami, dobitnik Nobelove nagrade za književnost 1957. Njegov književni opus, u kojem su najpoznatiji romani “Stranac” i “Kuga” i eseji “”Mit o Sizifu” i “Pobunjeni čovek”, zasnovan je na ideji o apsurdnosti ljudske sudbine.

1965. Umro je engleski pisac američkog porijekla Tomas Sterns Eliot, jedan od najpoznatijih evropskih pjesnika 20. vijeka, dobitnik mnogih nagrada među kojima Nobelove 1948. i Geteove 1954. Nosilac je 16 počasnih doktorata. (“Sabrane pjesme”, “Sabrani eseji”, poetske drame “Ubistvo u katedrali”, “Porodični sastanak”, “Koktel-partija”).

1967. Poginuo je engleski vozač brzih automobila i čamac Donald Malkolm Kempbel. Svjetski rekord u vožnji automobilom od 648,7 kilometara na čas postavio je 1964. Poginuo je vozeći čamac s mlaznim motorom “Plava ptica” na jezeru Koniston.

1973. Pokraden je Muzej umjetnosti u Montrealu. Odnete su slike u vrijednosti od dva miliona dolara, među kojima i jedna Rembrantova čija je vrijednost milion dolara.

2004. Avganistan je usvojio novi Ustav, čime je stvorena mogućnost održavanja prvih slobodnih izbora poslije skoro 25 godina rata u toj zemlji.

2007. Liberalni demokrata Nensi Pelozi izabrana je za predsjednicu američkog Kongresa i ona je prva žena predsjednica najvišeg zakonodavnog tijela SAD u više od 200 godina njegove istorije.

2007. Daval Patrik položio je zakletvu kao prvi guverner crne puti američke države Masačusets, a kao drugi u istoriji SAD.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender