20. 10. 2021.
Kako da ne pretjerate za prazničnim stolom?

Kako da ne pretjerate za prazničnim stolom?

Kako da ne pretjerate za prazničnim stolom?

Iako mnogi neće odoljeti pitama, salatama i kolačima, trebalo bi koliko toliko da pripazimo.

Da situacija uopšte nije tako bezazlena svjedoči podatak da se prosječan čovjek za praznike, od sredine decembra do sredine januara ugoji od dva do pet kilograma. Ovaj podatak ne čudi, s obzirom da se uz prejedanje zbog hladnog vremena slabije i krećemo.

Šta se događa poslije prejedanja? Boli nas želudac, nadima se stomak, pospani smo i bezvoljni. Previsoka cena za malo gurmanskih užitaka, zar ne?

Probajte da se pridržavate nekoliko jednostavnih trikova da bi vašem stomaku i vama bilo bolje.

Ne jedite očima

sarma

Gdje piše da morate pojesti sve što je na stolu. Ne morate da pojedete nešto što inače ne biste odabrali samo zato što je ponuđeno. Odlučite se za ono što zaista volite i uživajte u svakom zalogaju, a ostatak ostavite drugima. Suština je da vam hrana prija, a ne prisjedne.

Pijte vodu

Voda će popuniti dio prostora u želucu i tako “zavarati” glad. Biće potrebna manja količina hrane da se osjetite sitima, a ostale beneficije redovnog konzumiranja vode nije potrebno da navodimo.

Izbjegavajte dodatke

pita

Čokoladni prelivi, dodatni šećer i još malo majoneza zaista nisu nužan dio vašeg obroka. Jelo će manje – više ostati nepromjenjeno ako odustanete od gore navedenog, a u januaru ćete za nagradu biti u mnogo boljoj poziciji. Tog ” luksuza ” se zaista nije teško odreći.

Ne preskačite obroke

prase

Priznajmo, svi smo se našli u sljedećoj situaciji: “Hmm … večeras je zabava. Neću jesti ništa cijeli dan, a onda ću se dobro najesti”. Čestitam, upravo ste nominovani za najgoru odluku dana. Doveli ste organizam do izgladnelosti. Ono što pojedete nataložiće se. Ukratko – napravili ste sebi medvjeđu uslugu. I nije baš odluka godine, zar ne?

Koncentrišite se na ljude, ne na hranu

Nemojte biti od onih koji pogledom pretražuju trpezu, umjesto da gledaju u oči one s kojima razgovaraju. Imajte dostojanstva. Praznici su, između ostalog i vrijeme prijateljstva, ljubavi i zajedništva. Podijelite te rijetke i dragocjene trenutka s najmilijima, a ne s pet kilograma svinjetine.

/index/

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender