16. 10. 2021.
Kovačević: Učinjen je korak naprijed u realizaciji projekta “Južni tok“

Kovačević: Učinjen je korak naprijed u realizaciji projekta “Južni tok“

Kovačević: Učinjen je korak naprijed u realizaciji projekta “Južni tok“

Kovačević je rekao novinarima u Banjaluci da će realizacija projekta “Južni tok” sada “ići sa manje problema“.

On je naveo da, prema sporazumu, plaćanje te obaveze treba da bude u odnosu 50 odsto prema 50 odsto kao način podjele duga od 104 miliona dolara i da je predloženo prebijanje tog duga kroz klirinški dug koji čini obeveze Rusije prema BiH.

Kovačević je pojasnio da je klirinško dugovanje Rusije prema BiH u nivou 127 miliona dolara, te da bi BiH, prebijanjem tog duga, bila u pozitivnom saldu.

On je naglasio da sporazum o saradnji Republike Srpske sa Rusijom po pitanju gasovoda, koji je upućen Ministarstvu spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, nije loš ni za Srpsku, ni za BiH, jer niko time neće biti oštećen.

Dogovor o dugu za prirodni gas koji je Rusija isporučivala BiH od 1991. do 1995. godine preduslov je za osnivanje zajedničke kompanije “Gas-Resa” i ruskog “Gasproma”.

Prema njegovim riječima, “Gasprom“ je ozbiljna firma i riječ je o ozbiljnom projektu, koji je Vlada Srpske proglasila projektom od nacionalnog interesa.

Kovačević je rekao da se projektom “Južni tok“ dovodi u pitanje transjadranski projekat gasovoda, jer je “Južni tok“ ozbiljan i egzistira u mnogim zemljama, dok transjadranski, kako je naveo, nije realan.

Govoreći o objavljenoj listi dužnika po osnovu indirektnih poreza, gdje ima i privrednih subjekata iz Republike Srpske, Kovačević je istakao da je riječ o neodogovornim subjektima koji ne plaćaju obaveze i da ne smatra da je to odraz stanja u privredi.

Izvor: Agencije

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender