25. 10. 2021.
14 načina kako da zaustavite štucanje

14 načina kako da zaustavite štucanje

14 načina kako da zaustavite štucanje

Da li vam se dogodilo da bez ikakvog posebnog razloga ili barem ne vama vidljivog počnete da štucate i ne možete nikako da prestanete?

I dok baš pomislite da je sve prošlo i pomalo zaboravite na nelagodnost, štucanje se ponovno javi i tako cijeli dan u intervalima.

Zanimljivo je spomenuti da se u biti ne zna koji je pravi uzrok štucanja, odnosno nije do kraja razjašnjeno šta ga izaziva.

Naravno, određena hrana ili gutanje vazduha, gazirana pića ili pak veće količine pića mogu da podstaknu štucanje, no pravi uzrok je nepoznat, te na kraju krajeva i lijek ne postoji.

Evo nekih vrlo praktičnih trikove koji vam mogu pomoći da što brže sprečite štucanje koje vas može dovesti u nezgodnu situaciju:

s 3

1. Pritisnite dlan jedne ruke palcem druge ruke, što je jače moguće, ili jagodicu lijevog palca pritisnite što jače s prstima druge ruke. Neprijatan osjećaj i bol, djeluju na živčani sastav, te može zaustaviti štucanje.

2. Duboko udahnite i zadržite dah. Zadržavanje daha izaziva nagomilavanje ugljen dioksida, što izaziva opuštanje dijafragme.

3. Stavite prste u uši i držite 20-30 sekundi ili pritisnite mekano područje iza ušne školjke, malo ispod baze lobanje. To će poslati opuštajući signal kroz živac koji se proteže do dijafragme.

4. Isplazite jezik i lagano dišite, što bi trebalo pomoći u zaustavljanju grčenja dijafragme.

5. Popijte oko 10 malih brzih gutljaja vode, jer kad gutate tečnost, ritmičke kontrakcije jednjaka mogu nadvladati grčenje dijafragme.

6. Ako pak začepite uši ili stavite prste na živac iza uveta i pijete (kroz slamku), rezultat će biti bolji.

7. Čašu s vodom prekrijte s čistom tkaninom i pijte kroz nju. Moraćete jače da povučete kako bi popili vodu. Te kontrakcije će nadvladati pokrete mišića.

8. Pomješajte kašičicu šećera i meda, stavite u usta te progutajte s vodom.

speak no evil

9. Isjeckajte limun i grickajte ga. Kiselina izaziva određene kontrakcije u ustima i jednjaku, što može da pomogne u smirivanju štucavice. Može da omogne i kašičica jabukovog sirćeta ili grickanje kiselih krastavaca.

10. Lezite u krevet na leđa opustite se i zadržavajte dah na 10 do 15 sekundi i tako ponavljajte dok ne prestane.

11. Zamolite nekoga za pomoć u ovom postupku. Prislonite se ravno uz zid i zamolite tu osobu neka lagano stavi šaku na mekano područje dijafragme (na sredini, odmah ispod grudne kosti). Nekoliko puta duboko udahnite i izdahnite. Osoba koja vam asistira, trebalo bi da pritiska tako da vam olakša izdisaj.

12. Navodno pomaže i strastveni poljubac, ali upozorite partnera o čemu se radi…

13. Kašika sladoleda ili nekog čokoladnog dječijeg namaza trebalo bi isto da pomogne.

14. Pokušajte s namjernim podrigivanjem, što bi trebalo da pomogne u otpuštanju viška vazduha iz želuca, ako je u tome problem.

/Super žena/

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender