25. 10. 2021.
Dogodilo se na današnji dan

Dogodilo se na današnji dan

Dogodilo se na današnji dan

1762. – Umrla ruska carica Jelisaveta Petrovna Romanov, kćerka Petra Velikog, čiju vladavinu od 1741. nisu obilježile reforme i teritorijalna osvajanja, karakteristični za njenog oca i Katarinu Veliku, koja je postala carica nekoliko mjeseci poslije njene smrti.

1834. – U Kragujevcu su izašle “Novine serbske”, prvi srpski informativni list štampan u zemlji, službeno glasilo kneževine Srbije. Prvi urednik bio je Dimitrije Davidović, osnivač “Novina serbskih” u Beču (1813.-1821.).

1855. – Rođen američki pronalazač King Kemp Džilet, koji je izumio nožić za brijanje, kod nas poznat kao “žilet”, prema francuskoj verziji njegovog prezimena.

1895. – Njemački fizičar Vilhelm Konrad Rentgen (Wilhelm,Roentgen) objavio je da je pronašao x-zrake, kasnije po njemu nazvane “Rentgenovi zraci”.

1916. – Pred Medovskim zalivom u Albaniji potonuo je italijanski brod “Brindizi” s južnoslovenskim iseljenicima, dobrovoljcima iz Kanade i SAD koji su krenuli da pomognu Srbiji i Crnoj Gori u Prvom svjetskom ratu. Poginulo je 390 ljudi, a 102 su spašena.

1919. – Osnovana je Njemačka radnička partija, koja je kasnije nazvana Nacional-socijalistička. Na vlast je došla 1933., a njen lider Adolf Hitler postao je kancelar Njemačke.

1925. – Guverner američke savezne države Vajoming je postala Neli Tejlor Ros (Nellie Taylor Roš), prva žena guverner u istoriji SAD.

1938. – Rođen je španski kralj Huan Karlos I (Juan Carlos), koji je poslije smrti diktatora Fransiska Franka (Francisco Franco) 1975. imao presudnu ulogu u uspostavljanju demokratskog poretka u Španiji.

1942. – Na osnovu sporazuma s nacističkom Njemačkom, Prvi korpus bugarske fašističke vojske započeo je u Drugom svjetskom ratu okupaciju jugoistoka Srbije.

1949. – Na sastanku u Moskvi vlade ŠSR, Bugarske, Čehoslovačke, Mađarske, Poljske i Rumunije donijele su odluku o stvaranju Saveta za uzajamnu ekonomsku pomoć (SEV) radi organizacije i usklađivanja dugoročnog razvoja zemalja članica. Iste godine SEV-u je pristupila Albanija, a 1950. Istočna Njemačka. Savet je rasformiran 1991.

1969. – SSSR je lansirao vasionski brod “Veneru 5” u pravcu Venere, a pet dana potom i “Veneru 6”, koji su do te planete stigli 16, odnosno 17. maja.

1991. – Umro je srpski pisac Vasko Popa, član Srpske akademije nauka i umjetnosti, najprevođeniji srpski pjesnik u drugoj polovini 20. vijeka. Nazivan je jezičkim čudotvorcem i posljednjim velikim originalnim pjesnikom (“Kora”, “Nepočin-polje”, “Sporedno nebo”, “Od zlata jabuka”, “Urnebesnik”).

1993. – Tanker “Braer” ispustio je 85.000 tona sirove nafte pored obala Velike Britanije.

1997. – Rusija je povukla posljednje jedinice Ministarstva odbrane iz Čečenije, privremeno okončavši vojnu kampanju protiv islamskih terorista u toj republici.

2003. – Umro je Masimo Điroti (Massimo Girotti) jedan od najpopularnijih filmskih umjetnika u posleratnoj italijanskoj kinematografiji, poznat po ulogama u filmovima Lukina Viskontija “Opsesija”, “Smisao” i “Vještice”.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender