25. 10. 2021.
Episkop Gerasim: Broj Srba se stalno smanjuje

Episkop Gerasim: Broj Srba se stalno smanjuje

Episkop Gerasim: Broj Srba se stalno smanjuje

Vladika Gerasim rekao je da na smanjenje broja Srba u gornjokarlovačkoj episkopiji posebno utiče ratno-huškačka retorika pojedinih stranačkih lidera u Hrvatskoj.

“Opasan primjer ratno-huškačke retorike je nedavna izjava predsjednika Hrvatske stranke prava Ruže Tomašević, koja kaže da je Hrvatska za Hrvate, dok su svi ostali u njoj gosti.

Naravno, tu je i prikupljanje potpisa za referendum, kojim bi se smanjila prava manjina, razbijanje dvojezičnih ploča na državnim institucijama, kao i onih tabli koje su preživjele i sam rat”, izjavio je vladika Gerasim za novosadski “Dnevnik”.

On je kao najveći problem vjernika njegove eparhije istakao obezbjeđenje egzistencije, odnosno borba za puko preživljavanje, a ne obnova kuća.

Prema njegovim tvrdnjama, povratak otete imovine Srpske pravoslavne crkve u njegovoj eparhiji duboko je prožet politikom, navodeći da se često može čuti komentar “Ako vam se vrate zgrade, centar grada će ponovo biti vaš“ i “Zašto smo se borili”.

Vladika Gerasim je naveo da SPC u gornjokarlovačkoj eparhiji mnogo toga potražuje, ali da je malo toga vraćeno u njen posjed.

“Potražujemo šume u Gorskom Kotaru, manastira Gomirje, crkvenih opština Јasenak i Drežnica, objekte u Karlovcu i Petrinji i druge nepokretnosti u ostalim crkvenim opštinama i parohijama”, dodao je episkop gornjokarlovački.

Sjedište gornjokarlovačke eparhije SPC nalazi se u hrvatskom gradu Karlovcu, gdje je smještena i Saborna crkva, kao i vladičanski dvor, prenose agencije.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender