03. 08. 2021.
Istorija: Tri dame novi piloti Er Srbije

Istorija: Tri dame novi piloti Er Srbije

Istorija: Tri dame novi piloti Er Srbije

Za njih je „Er Srbija“ otvorila vrata kokpita. Primljene su na konkursu. Znanjem o vazduhoplovstvu, umećem na simulatoru, položenim raznim testovima, oduševile su komisiju i dokazale da su podjednako dobre, pa možda i bolje od kolega muškaraca.

Profesionalne dozvole već imaju. Letačko iskustvo, takođe. Imaju i dozvole za različite tipove aviona, a dobiće i za one kojima će ubuduće upravljati.

Tako Biljani i Danijeli danas počinje šestonedeljna obuka za „erbasove“ u trening-centru „Er Berlina“ u Njemačkoj.

Ivana „startuje“ sredinom februara sa obukom u Beogradu za tip aviona ATR-72, koja traje osam nedjelja. Poslije toga, kada završe i formalnosti oko upisa tipa letjelice u dozvole, slijedi linijska obuka – za komandama u avionima pod budnim okom instruktora. A, susret sa putnicima očekuje ih već tokom ove ljetnje sezone.

Najmlađa, dvadesetsedmogodišnja Biljana Savić, sanja liniju Beograd – Abu Dabi. Za partnerstvo „Er Srbije“ i „Etihada“ kaže da je dobitna kombinacija, pa zato za svoj prvi let u uniformi nacionalne avio-kompanije i priželjkuje Emirate.

– Čast je lejteti za „Er Srbiju“ – navodi Biljana. – Nacionalna avio-kompanija je uradila veliku stvar. Konkurs je bio javni, ko zaslužuje, taj prolazi.

I to mi se sviđa, jer sam u Australiji odrasla u jednom takvom sistemu. Drago mi je što ću raditi u modernoj avio-kompaniji, koja je lider u regionu, koja otvara veliki broj novih destinacija, imaće nove avione… Sviđa mi se i uniforma, jedva čekam da mi krojači uzmu mjeru. A, za nas pilote, pantalone i ravne cipele.

Biljana je rođena u Valjevu, ali se porodica, dok je još bila beba, preselila u Australiju. Prva posjeta Srbiji i izabrala je zanimanje. Sjeća se, bilo joj je sedam godina. „Aeroflot“. Sidnej – Moskva – Beograd. Zamolila je mama stjuardesu da uvede Biljanu u kokpit.

– Niko u mojoj porodici nema veze sa avijacijom, ali znala sam da ću biti pilot onog trenutka kada sam prvi put ušla u kabinu i ugledala tu gomilu dugmića – priča Biljana.

– Svi su mi govorili ma daj, žena pilot. Vidjećete vi, rekla sam i pokazala. Tokom školovanja birala sam one predmete koji su imali veze sa vazduhoplovstvom. Letim od svoje 16. godine.

Prvo su to bili sportski avioni u Australiji, a onda sam 2004. godine upisala Pilotsku akademiju u Vršcu i tu sam stekla zvanje profesionalnog pilota krajem 2007. Ostala sam u Srbiji. Prošla sam obuke za nekoliko tipova aviona, biznis džetove. A to su isto mlaznjaci.

Tri godine pilotirala sam avionima jedne privatne avio-kompanije u Srbiji. A, onda je „Er Srbija“ raspisala konkurs, javila sam se i položila. Kada su me obavijestili da sam primljena, sreći nije bilo kraja. Vratila sam se tu gdje sam rođena, i to je posebna emocija.

„Jat“ je ranije imao uslov za pilote, prolazili su samo oni koji su služili vojsku, zato i nije bilo žena.

– Ali, znala sam da će i srpska nacionalna avio-kompanija jednog dana zaposliti i žene pilote i strpljivo sam čekala – priča Biljana.

Oduševi se svaki put kada na svetskim aerodromima vidi dvije žene, jedna kapetan, a druga kopilot.

Iz Belgije, gdje živi, Danijela Miletić je direktno otputovala u Njemačku na obuku za „erbas“.

Kako kaže zvanje profesionalnog pilota stekla je u „Ostend er koledžu“ u Belgiji. Radila je za njemačku avio-kompaniju na biznis džet avionu.

– Teško je ženama da dođu do pilotskog zvanja i baš zbog toga one koje se bave ovim poslom su vjerovatno najviše motivisani piloti koji se mogu naći – kaže Danijela. Ona u tome vidi jedinu razliku između žena i muškaraca pilota.

Generalni direktor

DANE KONDIĆ: PONOSNI SMO ŠTO ĆEMO IMATI ŽENE PILOTE

Ponosni smo što ćemo imati tri žene pilota, koje će upravljati našim avionima – kaže Dane Kondić, generalni direktor „Er Srbije“.

– Dvije dame pilotiraće vazduhoplovima A319, ali takođe i „erbasovima“ A320 kada nam 2018. budu isporučene te letelice. Jedna žena pilot će upravljati ATR 72. Ovo je važan trenutak u istoriji srpskog nacionalnog avio-prevoznika i pokazuje našu posvećenost pružanju jednakih mogućnosti, što je jedna od osnovnih vrednosti „Er Srbije“.

/Novosti/

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender